latinica  ћирилица
13/12/2020 |  09:31 ⇒ 20:22 | Аутор: СРНА

Заједно скупити милион КМ за Банку хуманог млијека

Предсједнца Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској "Мрвице" Милева Мировић Танић рекла је да се нада да ће сви заједно у Српској успјети да скупе потребна средства око милион КМ за прву банку хуманог млијека која би онда постала једна од 250 таквих установа у Европи.
С љубављу храбрим срцима - Фото: РТРС
С љубављу храбрим срцимаФото: РТРС

- Десет одсто од укупног броја порођаја годишње у Републици Српској су пријевремени и борбе су при томе тешке, али окице које вас гледају су вам највећа потпора да идете напријед, чак и када мислите да даље не можете - рекла је Срни Танићева.

Она је истакла да свако пријевремено дијете има своју, јединствену животну причу и да је прва битка која треба да се добије битка за млијеко.

- Банка хуманог млијека је велики пројекат и самим тим јасно да много кошта и захтијева различите људске ресурсе, те је од изузетног значаја што је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић дала подршку његовој реализацији и покренула хуманитарну акцију `С љубављу храбрим срцима` - рекла је Танићева.

Она је појаснила да банка млијека представља непрофитабилну организацију у којој се скупља, пастеризује, складишти и даље дистрибуира хумано /мајчино/ млијеко.

- Такво млијеко је потребно пријевремено рођеној дјеци која нису у могућности бити дојена из било ког разлога, а посебно је потребно микропрематурусима /испод 1.000 грама тјелесне тежине/, као и тешко обољелој и критичној новорођенчади и оно им није само храна него и лијек - рекла је Танићева.

Она је истакла да је доказано да је знатно бољи исход лијечења дјеце ако се хране мајчиним /хуманим/ млијеком, јер исхрана обогаћеним донорским млијеком смањује инциденцу акутног абдомена и дужину боравка у болници и значајно поправља њихове моторне способности.

Танићева је навела да ће банка бити смјештена на Универзитетском клиничком центру Републике Српске, а њено функционисање ће зависити од мајки, донорки млијека.

- Наш циљ је да промовишемо дојење и да пробудимо свијест свих породиља колико је заиста мајчино млијеко важно и да их позовемо да донирају. Свака кап је важна - рекла је Танићева.

Она је напоменула да мајка, када сазна да мора родити бебу прије времена, првенствено доживи шок, а онда затим долазе невјерица и кривица, те је потребно много снаге и разумијевања за ситуацију у којој су се родитељи нашли.

- Они често немају одговоре на сва питања која им буду постављена, па се неријетко нађу у незгодној ситуацији - рекла је Танићева.

Она је додала да прва битка која треба да се добије у тој борби је битка за млијеко, јер, уколико мајка не може да да млијеко свом дјетету, онда му треба обезбиједити оно што је најбоље за њега, а то је хумано млијеко.

- Јако је важна психолошка подршка која омогућава мајци да издржи све изазове који су пред њу постављени пријевременим породом - рекла је Танићева.

Она је навела да Удружење "Мрвице" броји 150 регистрованих чланова, те напоменула да је тај број знатно већи на друштвеним мрежама.

- Удружење има затворену групу на `Фејсбуку` у којој се налази близу 500 чланова, искључиво родитеља пријевремено рођене дјеце. На годишњем нивоу број пријевремено рођених беба чини 10 одсто укупних порода - рекла је Тановићева.

Хуманитарна акција "С љубављу храбрим срцима" реализује се, традиционално, под високом покровитељством предсједника Републике Српске, а иницијатор овогодишње хуманитарне акције је Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској "Мрвице".

У оквиру акције од 1. до 31. децембра активан је и "М:тел" хуманитарни број 1411, који ће омогућити грађанима да позивом на тај број донирају једну КМ и тако дају допринос формирању банке хуманог млијека.

За уплате донација Физичких и правних лица Министарство Финансија Републике Српске отворило је рачун посебних намјена "С љубављу храбрим срцима" број 571-010-00002700-15 код Комерцијалне банке Бањалука.