latinica  ћирилица
09/12/2020 |  15:13 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

У УКЦ Српске трају припреме за оснивање прве Банке хуманог млијека (ВИДЕО)

У Универзитетском - клиничком центру Републике Српске трају припреме за оснивање прве Банке хуманог млијека у Српској. Средства би требало да буду обезбијеђена захваљујући овогодишњој хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима", под високим покровитељством предсједнице Републике Жељке Цвијановић.
С љубављу храбрим срцима - Фото: РТРС
С љубављу храбрим срцимаФото: РТРС

Прва Банка хуманог млијека у Српској биће смјештена на Клиници за дјечије болести Универзитетског клиничког центра, изјавио је први човјек ове здравствене установе.

- Ми смо извјестили предсједницу гдје је планирано у које просторе да ставимо уређаје, већ смо започели грађевинске активности и оспособљавање нашег кадра - рекао је др Владо Ђајић, генерални директор УКЦ Републике Српске.

Ријеч је о значајном и великом пројекту, који је иницирало Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце "Мрвице".

- У Србији постоје три такве банке, а у Хрватској једна. Ми смо се упутили ка том циљу, знајући да је то огроман изазов. Желимо да Бањалука и Република Српска буду мјесто гдје ћемо моћи омогућити мајчино млијеко свим оним бебицама којима је то неопходно. То је циљ и здравственог сектора, који жели пријевремено рођеним бебама да пружи већу шансу да превазиђу проблеме с којима се носе - нагласила је предсједница Српске.

Мајчино млијеко за пријевремено рођене бебе, од којих неке теже свега 500 грама је, како истичу стручњаци, не само храна већ и лијек.

Може превенирати бројне упале, инфекције, а свака доза пресудна је за напредак ових малишана.

Допринос акцији можете дати и ви, позивом на број 1411 до краја децембра.