latinica  ћирилица
07/12/2020 |  15:02 ⇒ 15:04 | Аутор: СРНА

Новитовић: Након јавне набавке, у што краћем року испоручити контејнере болницама

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић изјавио је Срни да ће бити спроведен поступак јавне набавке за 36 контејнера неопходних јавним здравственим установама у Српској, за шта је Управни одбор Компензационог фонда одобрио додатних 225.000 КМ са урачунатим ПДВ-ом.
Милан Новитовић - Фото: СРНА
Милан НовитовићФото: СРНА

- Настојаћемо да у најкраћем року све контејнере испоручимо здравственим установама. Када буде завршена јавна набавка и када контејнери буду на располагању, у року од три дана биће испоручени здравственим установама - рекао је Новитовић, напомињући да је ово друга набавка контејнера за потребе болница у посљедњих мјесец дана.

Новитовић додаје да је Републичка управа цивилне заштите у сарадњи са Министарством здравља и стручним оперативним тимом, који је урадио анализу потреба здравствених установа на подручју Републике Српске, дошла до закључка да је тренутно најнеопходнија набавка 84 контејнера.

Контејнери су потребни за измијештање тријажних амбуланти изван здравствених установа, да би се смањио ризик за улазак вируса корона у болнице.

Новитовић појашњава да је, на основу анализе и расположивих средстава, Републички штаб за ванредне ситуације прво донио закључак о набаци 24 контејнера, а након њихове испоруке, и за набавку још 36 обезбиједивши средства из Компензационог фонда.

За прву испоруку, 24 контејнера, Новитовић истиче да је послије спроведеног поступка јавне набакве, предузеће "Економик" из Сребренице добило тај посао, што представља најбољи однос цијене и квалитета и поштовања закона да су у датим роковима могли да испоруче контејнере.

- Републичка управа, а самим тим и Влада Републике Српске и Републички штаб за ванредне ситуације, сви водимо рачуна и покушавамо да домаћа привреда буде испоручилац свих оваквих материјално-техничких средстава, да бисмо покушали ублажити посљедице вируса корона на привреду у Српској - појаснио је Новитовић.

Он је додао да су захтјеви здравствених установа упућени Министрству здравља и да се ту ради анализа и процјена, те да су на основу приоритета направљени распоредни налози и Републичка управа на основу тога врши расподјелу, а тако ће бити и убудуће.

Новитовић истиче да се свакодневно прати епидемилошка ситуација у болницама, од Добоја, Бањалуке, Требиња, Бијељине, Зворника, као и њихове потребе и у складу са тим се реагује.

Он додаје да је паралелно са набавком контејнера средствима из Компензационог фонда, Републичка управа цивилне заштите обезбиједила контејнере и путем Минстарства одбране у Савјету министара, а на основу закључка Предсједништва БиХ и они су стављени на располагање здравственим установама у Републици Српској.

- Ријеч је о контејнерима који су набављени за болнице, али се јавља и потреба за домове здравља, како би они успоставили мобилне амбуланте, мобилне тријажне центре и ковид амбуланте да би здравствене услуге биле доступније грађанима и да би се смањило чекање на тестирање и њихово здравствено збрињавање - истакао је Новитовић.

Он је нагласио да су припадници Републичке управе цивилне заштите укључени у све активности које се споводе на смањењу ризика и ширења ковида 19 међу становништвом Републике Српске - од успостављања карантина, испоруке контејнера здравственим установама, расподјеле међународне хуманитарне помоћи, дезинфекције школских објеката, али су истовремено реализовали и друге редовне активности, међу којима су и деминерске.

- Деминиран је простор за нови аеродром у Требињу, затим на Јахорини, било је и захтјева локалних заједница за уклањане минско–експлозивних средстава и слично - навео је Новитовић.

Новитовић је додао да у Републичкој управи цивилне заштите нико није заражен вирусом корона током обављања активности, али да је било случајева да је заражен неко од чланова њихове породице, те су били у изолацији.

- Пет припадника је прележало ковид 19 од почетка епидемије. Редовно се користи заштитна опрема, а покушавамо и да кроз рад од куће смањимо контакте људи - навео је он и апеловао на све грађане у Српској да поштују превентивне мјере.