latinica  ћирилица
06/12/2020 |  19:25 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Уређено корито ријеке Јање, мјештани заштићени од поплава (ВИДЕО)

У Јањи код Бијељине приводи се крају уређење корита истоимене ријеке, а стари мост, оштећен у поплави 2014. године, замијењен је новим, чиме је омогућен несметан проток Јање ка ушћу у Дрину.
Уређење корита ријеке Јање - Фото: РТРС
Уређење корита ријеке ЈањеФото: РТРС

Насеље је, на велику радост мјештана ове највеће семберске мјесне заједнице, заштићено од поплава, а истовремено су створени и услови за почетак изградње Дринског насипа.

Подигнуте обалоутврде, реконструисање и проширење комплетног корита Јање, улива сигурност мјештанима да ријека никада више неће плавити њихова домаћинства и уништавати усјеве на ораницама.

Једногласни су у оцјени да је урађено нешто добро и вриједно.

У санацију корита Јање дуж два километра до ушћа у Дрину, која је почела у јуну прошле године, и изградњу новог моста инвестирано је око седам милиона марака, средстава Свјетске банке.

У претходне двије фазе донацијом турске Владе уређено је корито кроз центар, а узводни дио средствима ИПА фондова.

- Извршено је проширење корита, спуштање нивелете према ушћу у ријеку Јању и урађену су насипи и бетонски парапетни зидови на висину стогодишњих вода са надвишењем од 80 цм од стогодишњих вода - појаснио је Мирослав Чвргић, помоћник директора, Сектор за управљање водама ОРС Саве ЈУ Воде Српске.

Након уређења корита Јање наредни корак је изградња Дринског насипа који ће заштити од поплава Јању, Којчиновац, Љесковац и остала села у појасу Дрине, као и сам град Бијељину.

- Воде Српске у 2021. години већ имају намјеру да преко Европске инвестиционе банке инвестирају и финансирају прву фазу изградње лијевог Дринског насипа који ће се протезати од ушћа ријеке Јање у Дрину до уставне грађевине у Јањи - додаје Чвргић.

Изградња Дринског насипа почеће на најкритичнијем дијелу гдје је 2014. године Дрина направила највећу штету.

Ријешени су имовинско-правни односи за прву трасу дужине 2,8 километара.

За радове који би требало да почну у марту идуће године обезбијеђено је милион 600.000 евра.