latinica  ћирилица
06/12/2020 |  19:22 ⇒ 07/12/2020 | 09:07 | Аутор: РТРС

Банка хуманог млијека за све мрвице у Српској (ВИДЕО)

Овогодишња хуманитарна акција "С љубављу храбром срцима", која се 11. пут одржава под покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, за циљ има покретање прве Банке хуманог млијека у Српској.
С љубављу храбрим срцима - Фото: РТРС
С љубављу храбрим срцимаФото: РТРС

Намјера је да се пријевремено рођеној и тешко болесној дјеци, којој није доступно мајчино млијеко, обезбиједи донирано хумано млијеко.

Мрвичаста прича Милеве Мировић Танић из Источног Сарајева почела је 17. фебруара 2015. када је у 29. недјељи ризичне трудноће из болнице Касиндо усљед пуцања водењака хитно транспортована на Универзитетско клинички центар у Бањалуку.

- Када сам стигла на УКЦ др Драгановић ме је примила на Одјел патолошке трудноће и тамо су успјели да ме изгурају још седам дана и да издржимо ја и моја мрвица у стомаку. 24. фебруара природним породом у 13.27 се родила Мирјана, тешка 1.680 и 43 центиметра дуга - прича Милева, која је предсједник Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској "Мрвице".

Са апгар скором 9 и 10, након 15 дана у интензивној њези Мирјана је пребачена у полуинтензивну као беба у добром стању.

- Међутим, у међувремену је она имала излив крви у мозак другог степена, имала једну трансфузију крви, доктори су успјели то све да исконтролишу и ми смо наредним контролама до њене прве године успјели да ријешимо све проблеме до којих је дошло њеним пријевременим породом - наставља Милева.

Мирјана је данас весела и здрава дјевојчица од скоро 6 година, а њена мајка и даље живи сјећања на подршку других мајки у најтежим тренуцима страха и стрепње и ручно издајање млијека у болници.

И кренула је идеја о Банци хуманог млијека.

Јер мајчино млијеко незамјењиво је за имунитет пријевремено рођених, самим тим и те како осјетљивих беба и сазријевање њиховог пробавног тракта који може бити изложен бројним компликацијама.

- Да се то не би десило, ми смо одлучили да покренемо ову банку млијека и да подржимо све оне мајке које леже на неонатологији да помогну својим бебама, да им омогуће то млијеко - закључује Милева.

Банка хуманог млијека од огромног је значаја, јер ће то да помогне свим пријевремено рођеним бебама, а њих је у Српској годишње око 350, да израсту у здраву дјецу, имају добре моторичке способности и избјегну алергије које се јављају коришћењем замјенских формула.

Овакве банке већ постоје у Србији и Хрватској, а у Удружењу "Мрвице" се надају да ће заједничким снагама у акцији под покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић и Српска добити своју прву Банку хуманог млијека.

А томе може допринијети и свако од нас позивом на 1411.

С љубављу храбрим срцима!