latinica  ћирилица
06/12/2020 |  19:13 ⇒ 07/12/2020 | 09:07 | Аутор: РТРС

Одлука ЦИК-а је непоштовање изборне воље грађана (ВИДЕО)

Почео је тродневни рок у којем се могу поднијети жалбе на јучерашњу одлуку Централне изборне комисије БиХ о утврђеним и објављеним резултатима локалних избора.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

Из ове одлуке изузети су Сребреница и Добој, што је изазвало реаговања у Српској и оцјене да је ријеч о непоштовању изборне воље грађана.

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила је Срни да изузимање Сребренице и Добоја из Одлуке о утврђивању и објављивању резултата протеклих локалних избора представља покушај оспоравања изборне воље грађана Републике Српске у овим локалним заједницама од политичких актера који су узурпирали Централну изборну комисију.

- Ова крња одлука представља консензус политичког Сарајева, СДС-а и ПДП-а, који преко свог кадра у ЦИК-у, без адекватног образложења, о чему свједочи и члан ЦИК-а који је гласао против овакве одлуке, покушавају да проблематизују изборне резултате, баш на оним мјестима на којима су убједљиво поражени - истакла је Цвијановић.

Цвијановићева наводи да се одлука о Сребреници нема везе са било каквим нерегуларностима у изборном процесу, већ са чињеницом да се настоји осујетити побједа српског кандидата.

У ПДП-у наводе - избори у Добоју и Сребреници нису поништени, па треба сачекати коначну одлуку ЦИК-а.

- Што се нас тиче, изборни процес у Добоју је потпуно нерегуларан, док по информацијама које имамо из медија, у Сребреници је било нешто спорно око неколико десетина гласова, тако да су то два одвојена процеса и треба видјети шта ће ЦИК на крају одлучити - каже предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић сматра да српски чланови Централне изборне комисије нису смјели да подрже одлуку да не објаве резултате локалних избора у Сребреници и Добоју.

- ЦИК је сада постао фактор деструкције живота у Сребреници, што није смио себи да дозволи. Дугорочно, ово није добар поступак ЦИК-а за живот људи у Сребреници, јер ће на овај начин само продубити подјеле. То се није смјело десити - категоричан је Ђокић.

Генерални секретар Демоса Боран Босанчић рекао је да је одлука Централне изборне комисије да не објави резултате локалних избора за Добој и Сребреницу прекрајање воље грађана и да српски чланови те комисије раде по налогу странака које, како тврди, "стоје иза њих".

- Изненадило би ме да је било другачије. Али, свакако да треба да се придржавају Изборног закона, а не жеља политичких субјеката испред којих су делегирани - наводи Босанчић.

Централна изборна комисија БиХ јуче је утврдила обједињене резултате локалних избора за све градове и општине у БиХ, осим за Сребреницу и Добој.

У комисији су навели да ће одлуку за те двије изборне јединице донијети када се стекну неопходни услови, не прецизирајући рок.

Према најавама, жалбу ће поднијети већи број општинских и кантоналних одбора ХДЗ-а у Федерацији БиХ због, како наводи Хрватски народни сабор, нерегуларности ЦИК-а који руши демократски поредак и изборну вољу становника БиХ.