latinica  ћирилица
06/12/2020 |  13:19 ⇒ 13:26 | Аутор: СРНА

Служен помен поводом 40 дана од упокојења митрополита Амфилохија (ВИДЕО)

У Саборном храму Васкрсења Христовог у Подгорици, данас је служена заупокојена архијерејска литургија са четрдесетодневним поменом блаженопочившем митрополиту црногорско-приморском Амфилохију.
Четрдесетодневни помен митрополиту Амфилохију - Фото: Screenshot/YouTube
Четрдесетодневни помен митрополиту АмфилохијуФото: Screenshot/YouTube

Заупокојену литургију служили су администратор Митрополије црногорско-приморске и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, викарни епископ диоклијски Методије и умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије са свештенством.

Епископ Атанасије је у бесједи је истакао да треба буду радосни јер су пред пријестолом Божијим добили предстојатеља какав је био митрополит Амфилохије, који је иза себе оставио величанствени храм Васкрсења Христовог у Подгорици.

- Ако смо изгубили оца и учитеља, добили смо свеца. Светогорци су већ написали скоро целу службу, можемо доле на његовом гробу да певамо - рекао је владика.

Након литургије благосиљан је славски колач у част и славу данашњег празника Светог Амфилохија Иконијског, небеског покровитеља блаженопочившег Митрополита Амфилохија.

Четрдесетодневни помени блаженопочившем митрополиту Амфилохију данас су служени у свим манастирима и црквама у Црној Гори.