latinica  ћирилица
06/12/2020 |  12:10 ⇒ 13:49 | Аутор: РТРС

"ЦИК продужена рука СДА"

Одлука Централне изборне комисије да не објави резултате за Град Добој и Општину Сребреница у Републици Српској, потпуно је оголила улогу ЦИК-а као продужене руке СДА, саопштено је из Ујединињене Српске, након што су јуче утврђени резултати у свим општинама и градовима, осим у Сребреници и Добоју, гдје ће бити утврђени накнадно.
Уједињена Српска - Фото: илустрација
Уједињена СрпскаФото: илустрација

Из Уједињене Српске додају да СДА пољуљани рејтинг и лош изборни резултат покушава поправити "стварањем и пласирањем афера у Републици Српској и то у Сребреници, за коју Бошњаке вежу посебне емоције".

- Јасно је да је Град Добој, у којем нема никаквих политичких непознаница, кориштен само као алиби да би се покушали поништити избори у Сребреници. Уједињена Српска јавно пита у чему је разлика што су неки бошњаци гласали за српског кандидата у сарајевској Општини Центар и у Сребреници? Да ли се Бошњацима у Републици Српској намеће и условљава гласачко право и да ли је то кршење закона? - наводи се у саопштњу.

Додају да је народ у Сребреници до сада бирао кандидате, и бошњачке и српске националности, и то је искључиво право грађана Сребренице и на овим и будућим изборима, а свако мијењање њихове воље је кршење закона и манипулација.

- Да ли је проблем у томе што се једни српски кандидати сматрају подобним, а други неподобним? Да ли по тој матрици имају и подобне и неподобне партије, па би ЦИК једне забранио а друге штитио и фаворизовао? Да ли су по том критеријуму подобности за СДА бирани и чланови ЦИК, и да ли се по том критеријуму покушава мијењати воља народа? - наводе у Уједињеној Српскопј.

Из Уједињене Српске питају да ли су СДС и ПДП свјесни да им је ова улога за необјављивање резултата избора у Сребреници провидна и срамна?

- Република Српска је способна да заштити вољу грађана Сребренице, и Уједињена Српска позива све грађане, партије и Институције Републике Српске да заштите вољу грађана и дјелују заједно и одлучно. Република Српска је трајна и вјечна, а подобни увијек имају кратак рок трајања или мандата - закључује се у саопштењу.