latinica  ћирилица
06/12/2020 |  10:55 ⇒ 10:55 | Аутор: sputniknews.com

Стејт департмент издваја пола милиона долара на борбу против корупције у Србији

Биро америчког Стејт департмента за спровођење закона и борбу против међународне трговине дрогом издвојиће до 500.000 долара за пројекат под називом "Грађани против корупције", који ће бити спроведен у Србији, наводи се у опису одговарајућег гранта са којим се упознао РТ.
Стејт департмент - Фото: АП
Стејт департментФото: АП

Како се наводи у документу, иницијатива је усмјерена на помоћ у изградњи цивилног друштва које у потпуности "сарађује са Владом Србије политички и кроз правосудни систем" са нагласком на борби против корупције.

- Пројекат "Грађани против корупције" има за циљ јачање веза између институција сектора правде и владавине права са становништвом којем служе, пружањем подршке локалним образовним установама и организацијама цивилног друштва - прецизира се у тексту.

Будући учесници иницијативе вршиће задатке усмјерене на јачање владавине права и људских права у Србији, помагање повећавању одговорности и транспарентности државних власти, укључивање младих у ове процесе и обезбјеђивање слободе медија и информација.

За грант могу да се пријаве српске невладине организације и образовне установе способне да испуне постављене задатке.

Како се наводи у документу, све укупно ће на реализацију пројекта бити додијељено пет грантова, чија величина може варирати од 50 хиљада до 100 хиљада долара.

Љетос су објављени планови Стејт департмента да додијели грант непрофитним организацијама које ће помоћи "јачању веза" између грађана Србије и Сједињених Америчких Држава, а такође ће олакшати улазак Србије у Европску унију.