latinica  ћирилица
06/12/2020 |  09:38 ⇒ 09:42 | Аутор: СРНА

Трендафилова: Суд ће обезбиједити да правда буде задовољена

Предсједница Специјализованих вијећа у Хагу, односно суда за албанску терористичку ОВК, Екатерина Трандафилова рекла је да ће се обезбиједити да правда буде задовољена, а да питање признања самопроглашеног Косова и односа Косова са Србијом, односно САД, не спада у мандат овог суда.
Екатерина Трандафилова - Фото: AP
Екатерина ТрандафиловаФото: AP

- То су искључиво политичка питања која немају никакве везе са нама као судском установом... Вјерујем да ће рад Вијећа, одлуке, налози и пресуде говорити сами за себе. Јавност ће сама моћи да закључи да ли је овај суд испунио улогу која му је повјерена мандатом - навела је Трандафилова.

Према њеним ријечима, мандат овог суда је да обезбиједи да се одговорна лица приведу правди и да правда буде задовољена у складу са највишим стандардима, мандатом суда, правном регулативом и релевантним међународним стандардима, након темељите анализе предочених доказа.

Она је рекла за Политику да Специјализована вијећа нису политичко тијело, те да овај суд фунцкионише без ичијег политичког или било којег другог утицаја и уплитања и да се судије руководе само законом.

На питање у којој су фази припреме за суђења поводом двије оптужнице подигнуте против бивших припадника терористичке ОВК, од којих су се седморица нашла у притвору, Трендафилова је одговорила да се судија за претходни поступак стара да предмет буде спреман за суђење у разумном року, али да је тешко рећи колико претходни поступак може да траје.

Трандафилова, која ће на челу овог суда остати у наредне четири године, истакла је да је безбједност жртава и свједока од највећег значаја, те да у овом суду постоји специјализована служба, чији је задатак пружање заштите и подршке прије, током и послије суђења, али да су активности те службе строго повјерљиве.

Трендафилова је рекла да свако ко вјерује да је лично претрпио тјелесну, душевну или материјалну штету као директну посљедицу неког кривичног дјела из оптужнице, може поднијети пријаву за признавање статуса жртве која учествује у поступку.

Према њеним ријечима, лице које жели да добије статус жртве, а испуњава услове, треба да попуни пријаву на сајту овог суда и да је поднесе било којим безбједним порталом путем веб сајта или имејлом.

Током ове године подигнуте су три оптужнице против припадника терористичке ОВК за злочине против Срба, и нелојалних Албанаца, од којих су двије потврђене, а у притвору су седморица команданата и ветерана ОВК, међу којима и Хашим Тачи.