latinica  ћирилица
05/12/2020 |  21:52 ⇒ 21:52 | Аутор: sputniknews.com

Нереди у Француској: Хапшења, сузавац, барикаде...

На хиљаде демонстранта окупило се у више градова у Француској да изрази протест против полицијске бруталности и планова безбједносне политике предсједника Емануела Макрона за које тврде да подрива грађанске слободе.
Француска, нереди (Фото: Спутњик) -
Француска, нереди (Фото: Спутњик)

Протест у Паризу је прерастао у нереде, а полиција је ухапсила 22 особе.

Полиција је употријебила сузавац након што су демонстранти испалили ватромет у њиховом правцу.

Протест је готово одмах на почетку прерастао у насиље, јер су групе црно одјевених демонстраната покривених лица почеле да разбијају прозоре и пале аутомобиле. Убрзо су улице у источном Паризу урониле у хаос док су демонстранти подизали барикаде и палили их. Разбијани су и позори на неколико зграда, укључујући супермаркет, агенцију за некретнине и банку, а запаљени су и аутомобили, преноси РТ.

Демонстранти су уништавали камере видео надзора на њиховој рути и гађали полицију.

Демонстранти су носили транспаренте "Француска - земља полицијских права" и "Повуците закон о безбједности". Скандирали су "Сви мрзе полицију".

Органи реда били су распоређени на улицама у великом броју и одговорили су бацањем сузавца.

Француски министар унутрашњих послова Жерард Дарманин потврдио је да су ухапшене најмање 22 особе и захвалио полицији на храбрости пред "врло насилним појединцима".

Протеста и нереда је било и у Нанту, а у њима су повријеђена најмање два полицајца.

Скуп је у почетку био миран, а нереди су почели како се ближило вече. Демонстранти су гађали полицајце која је одговарала сузавцима.

Два повријеђена полицајца са протеста је однијела хитна помоћ, а према наводима локалних власти, најмање 13 људи је ухапшено након нереда.

Протеста је било у више градова у Француској.

Насилни сукоби између демонстраната и полиције догодили су се на сличном протесту који је одржан прошле недјеље.

Макронова странка је ове недјеље саопштила да ће начинити измјене предложеног закона који настоји да ограничи дијељење фотографија и снимака полицијских службеника, након што је наишао на снажан отпор јавности и љевице.

Незадовољство јавности ескалирало је крајем новембра након што је неколико полицијских службеника претукло музичког продуцента афричког порекла Мишела Зеклера, а за овај инцидент грађани су сазнали након што је на интернету подијељен снимак на којем је он забиљежен.

Критичари тврде да би оригинални приједлог закона омогућио да злоупотреба овлашћења од стране полицијских службеника прође некажњено, а које многи активисти за људска права оптужују за расизам. Многи тврде да чак и измијењен приједлог закона не представља напредак у том правцу.