latinica  ћирилица
05/12/2020 |  20:05 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Интервентни откуп поврћа спасио домаће произвођаче (ВИДЕО)

Проблеми, које је узроковала пандемија вируса корона, нису заобишли ни домаће повртаре.
Прерада поврћа - Фото: РТРС
Прерада поврћаФото: РТРС

Да није било интервентног откупа поврћа у Српској, за који је Влада издвојила два милиона КМ из Компензационог фонда, домаћи повртари претрпјели би велике губитке због недостатка тржишта, а велике прехрамбене индустрије, без помоћи Владе не би могле почети овогодишњу кампању прераде поврћа.

У оквиру интервентног откупа који је трајао од 10. августа до 30. новембра, откупљено је 15.000 тона поврћа од домаћих произвођача.

Овом мјером Владе Српске значајно су растерећена домаћинства од тржишних вишкова.

Радо Михајловић из Црњелова на 20 хектара произвео је више од 1.000 тона купуса, паприке, лубенице. Каже да је година била тешка, на пијаци цијене ниске, а потражња мала. Интервентни откуп био је спас за повртаре.

- Значило нам је ово много, да тога није било, остало би нам све по њивама, не бисмо могли све продати - прича Радо.

Међу десет прерађивача и откупљивача поврћа, интервентну мјеру откупа реализује од 10. августа и ПИ Сава-Семберија. Ова фабрика је откупила 6.300 тона поврћа.

Да није било помоћи Владе и ресорног министарства тешко би ушли у овогодишњу кампању прераде због проблема са пласманом готових производа од којих је 90 одсто на страном тржишту.

- Не раде велики тржни центри, хотелски ланци, наши дистрибутери наше производе држе на лагеру. Ми, с друге стране морамо авансно да плаћамо, тако да без мјера Владе Српске тешко би ушли у производни процес - истиче Стево Филиповић из ПИ Сава-Семберија.

Пољопривредна задруга Повртарство из Црњелова остварила је за 50 одсто већи извоз у односу на прошлу годину, захваљујући мјерама Владе за интервентни откуп и субвенцијама за извоз.

- Десет фенига по килограму имамо додатно ако извеземо робу па смо могли по истој цијени по којој купимо да извеземо вани и то се показало добро - наводи Мићо Живић из ове задруге.

Од укупно два милиона колико је издвојено из Компензационог фонда за интервентни откуп поврћа, по милион за прераду и извоз, прерађивачи и откупљивачи оствариће премију од 10 фенига по килограму откупљеног поврћа.

Подстицаји неће изостати ни повртарима. 

- Сви произвођачи који су предали поврће посредством ове мјере ће имати право и на подстицаје који су у Правилнику - додаје Предраг Сладојевић из Агенције за аграрна плаћања Српске.

Влада Републике Српске и Министарство пољопривреде једини у региону су реализовали ову мјеру помоћи произвођачима и прерађивачима који трпе посљедице пандемије, да преброде ову годину.