latinica  ћирилица
05/12/2020 |  14:03 ⇒ 14:05 | Аутор: СРНА

Лавров: Незаконито војно присуство Америке у Сирији

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да је америчко војно присуство у Сирији незаконито и да представља препреку обнови јединства те земље.
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов) -
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов)

Лавров је у видео обраћању учесницима међународне конференције Медитерански дијалози у Москви истакао да је могуће "сломити кичму" тероризму већином захваљујући руској помоћи Сирији.

- Задатак обезбјеђивања пристојних услова живота за милионе Сиријаца, који су преживјели разарајући рат, излази у први план. Он захтијева учешће цијеле међународне заједнице - рекао је Лавров.

Он је са жаљењем константовао да се Сирија суочава са незаконитим присуством америчких трупа на свом тлу.

Према његовим ријечима, америчко присуство се користи за подстрекавање сепаратизма и ометање обнове јединства земље.

Лавров је скренуо пажњу на нове америчке и европске санкције против Сирије и неосноване оптужбе без доказа против Дамаска за ратне злочине и кориштење хемијског оружја.

- Запад показује двоструке стандарде одбијајући да помогне Сирији, чак и када се ради о хуманитарним питањима. Чак и у вријеме пандемије Запад се држи своје политике економског дављења Сирије - рекао је Лавров, пренио је ТАСС.

Лавров је потврдио да мир и стабилност могу бити постигнути на Блиском истоку и сјеверној Африци на основу међународног права, што укључује одбацивање сваког спољног мијешања, поштовање принципа Повеље УН, суверенитета и територијалног интегритета и ослањање на интерни дијалог у свакој земљи у којој постоје сукоби.