latinica  ћирилица
05/12/2020 |  12:13 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

ЦИК објавио обједињене резултате избора

Централна изборна комисија БиХ утврдила је данас обједињене резултате локалних избора за све градове и општине у Републици Српској и Федерацији БиХ, осим за Сребреницу и Добој. ЦИК је донио одлуку да политички субјекти од сутра до уторка, 8. децембра могу да поднесу захтјеве за поновно бројање гласачких листића.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

Из ЦИК-а су саопштили да ће с тим у вези протокол ове институције радити и сутра од 8.00 до 16.00 часова.

Захтјеви за поновно бројање гласачких листића, приговори на објављене резултате и жалбе на одлуку о утврђивању и објављивању резултата локалних избора у Републици Српској и ФБиХ се достављају искључиво путем факса на број 033/251-329, електронском поштом на имејл адресу zzov@izbori.ba или лично у сједиште ЦИК-а у Сарајеву /Улица Данијела Озме седам/.

Из ЦИК-а су подсјетили да се поновно бројање гласачких листића наређује уколико се утврди да је учињена повреда Изборног закона БиХ и да та повреда утиче на додјелу мандата.

Процедура подношења захтјева за поновно бројање гласачких листића прописана је одредбама члана 5.30 Изборног закона БиХ.

ЦИК БиХ може разматрати захтјев за поновно бројање гласачких листића, ако је поднесен у писаној форми и да га је потписао акредитовани посматрач, група од 50 или више бирача који су гласали на истом бирачком мјесту, независни кандидат, предсједник политичке странке или било који од предсједника политичких странака које су формирале коалицију или општинска изборна комисија.

Захтјев се може разматрати и у случају да су у захтјеву тачно наведене чињенице које оправдавају поновно бројање, укључујући чланове Изборног закона БиХ који нису поштовани или су прекршени, као и да је наведен приближан број гласачких листића за које се вјерује да нису исправни.

Преостала два услова су да је у захтјеву наведено како би та повреда закона утицала на изборне резултате, као и да је захтјев поднесен ЦИК-у БиХ у року од три дана од објављивања утврђених изборних резултата.

ЦИК БиХ може и по службеној дужности наредити поновно бројање гласачких листића.

Против Одлуке о утврђивању и објављивању резултата Локалних избора у Републици Српској и ФБиХ 2020. године, у складу са Изборним законом БиХ може, жалба се путем ЦИК-а може поднијети Апелационом одјељењу Суда БиХ у року од два дана од дана објављивања одлуке на интернет страници ЦИК-а БиХ.

У Централни бирачки списак за локалне изборе у Републици Српској и ФБиХ, који су одржани 15. новембра, уписана су укупно 3.283.194 бирача.

Избори су расписани за 64 општинске скупштине у ФБиХ, 56 скупштина општина у Републици Српској, за 120 начелника општина у БиХ, 14 градских вијећа у Федерацији, седам скупштина градова у Републици Српској, те 22 градоначелника у БиХ.

Подсјећамо, Централна изборна комисија Босне и Херцеговине покренула је поступак утврђивања одговорности изборних администрација у Сребреници и Добоју. Закључке је подржало шест чланова ЦИК-а, док је један био против.

Извор: РТРС/СРНА