latinica  ћирилица
05/12/2020 |  12:07 ⇒ 20:25 | Аутор: СРНА

Обиљежено 28 година од формирања Трећег одреда Специјалне бригаде полиције (ВИДЕО)

У Требињу је данас обиљежено 28 година од формирања Трећег одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске који је дао немјерљив допринос у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, а 12 његових припадника дало је животе за Републику Српску.
Требиње - Трећи одред Специјалне бригаде полиције- сјећање - Фото: СРНА
Требиње - Трећи одред Специјалне бригаде полиције- сјећањеФото: СРНА

Трећи одред Специјалне бригаде полиције борио се од Требиња до Новог Града, кроз овај одред од оснивања, 1. децембра 1992. године, прошло је више од стотину бораца, а многи су рањени више пута.

Предсједник Удружења ветерана Трећег одреда Специјалне бригаде полиције Дејан Бодирога подсјетио је на тежак ратни пут овог одреда, као и да су сви припадници одреда били веома млади, те да их је носила та младост и идеја за стварањем Републике Српске и очувањем вјековних огњишта.

- Наша улога као одреда је иначе била улога једне мобилне јединице, то је можда и највећа снага нашег одреда била, та мобилност да смо ми скоро за пола сата могли да кренемо из наше базе на било које ратиште у Републици Српској - изјавио је Бодирога.

Некадашњи припадник Трећег одреда Специјалне бригаде полиције Српске Јово Самарџић рекао је да је поносан што је био дио ове јединице за коју сматра да је у то вријеме била једна од најелитнијих војних формација у Републици Српској.

- Били смо на свим главним ратиштима и то у најтежим периодима и временима за одбрану и опстанак Републике Српске, али и њено настајање - рекао је Самарџић и додао да је најтеже било кад су гинули њихови саборци и пријатељи.

Парастос погинулим припадницима овог одреда служен је код споменика погинулим припадницима полиције, а због епидемиолошке ситуације, ове године обиљежавање је протекло без већег окупљања.

На споменик погинулим припадницима полиције у одбрамбено-отаџбинском рату цвијеће су положиле делегације ветерана Трећег одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске и Полицијске управе Требиње.