latinica  ћирилица
05/12/2020 |  10:01 ⇒ 21:06 | Аутор: СРНА

Неустрашиви спасилац Дарко Вранић: Живот нема цијену

Министарство породице омладине и спорта наградило је републичким признањем Дарка Вранића, члана Спасилачке службе "Вулф" из Фоче, као једног од четири најбоља волонтера, чиме је показало да је и ове године препознало велики труд фочанске спасилачке службе.
Дарко Вранић - Фото: СРНА
Дарко ВранићФото: СРНА

За четири година волонтирања у "Вулфу", двадесетчетворогодишњи Дарко Вранић нанизао је бројне акције спасавања у којима се истакао храброшћу и умијећем руковања алпинистичком опремом.

Пријатељи га описују као тихог и ненаметљивог, али изузетно вриједног и увијек спремног да прискочи у помоћ.

Љубав према планинским врховима и алпинизму, као и свијест да од људског живота нема ништа вредније, опредијелили су га да постане један од фочанских "вукова".

Међу вјечно захвалним и доживотним пријатељима које је стекао спасавајући их по разним врлетима налази се и жена британског дипломате која је сломила ногу приликом успона на маглић, највиши врх БиХ.

За ту акцију, у којој се Вранић посебно истакао, "вуковима" се и званично, посредством свог профила на Инстаграму, захвалила Амбасада Велике Британије у Сарајеву.

- Кад смо добили позив да се његова жена сломила на врховима Маглића, скупили смо се за 15 минута и возилима стигли у подножје, одакле смо кренули у потрагу. Била је магла, нашли смо их, жена је на два мјеста испод кољена сломила ногу. Пружили смо јој прву помоћ, ставили на носила, спустили је на Тјентиште и предали хитној помоћи. Акција је трајала шест часова - описао је Вранић једну од мисија на "крову" БиХ.

Он је Члан "Вулфа" постао у априлу 2016. године, а прву акцију имао је већ у мају те године у Гацку када су "вукови" након вишедневне потраге у ријеци Заломци пронашли тијело особе настрадале у саобраћајној несрећи.

Највише спасилачких акција имали су по стјеновитим врховима Националног парка "Сутјеска", а неријетко учествују и у акцијама у ближем и даљем окружењу.

- Ишли смо и у Србију, на ријеку Лим, гдје се, нажалост, човјек утопио. Најтежа акција била је у кањону Миљацке, када су у саобраћајној несрећи погинуле четири учитељице на путу између Пала и Сарајева. Слетјеле су у ријеку, вертикала око 300 метара провалије - присјећа се Вранић.

Учествовао је и у акцији спасавања двоје повријеђених чешких туриста са Маглића.

- Живе и здраве смо их спустили, акција је трајала око 12 сати, ноћ је била, крајем августа, температура се спустила на два степена, киша, скоро да је снијег почео падати. Свака акција је на свој начин тешка, а највише волим када спасимо људе живе, што је било у 90 одсто случајева. Остајемо у контакту, дођу сљедеће године, јаве се, зову нас да им будемо водичи, остајемо у контакту до краја живота - поносно истиче Вранић.

Као високогорац и вишеструки шампион БиХ у слободном пењању, Дарко се специјализовао за аплинизам, односно за спасавање са неприступачних стијена. Прошао је и курс спасавања уз помоћ хеликоптера, као и спасавања на води, а каже да намјерава да положи и курс роњења и кајака. Тренер је слободног пењања, а бави се и планинским бициклизмом. Природу једноставно обожава.

- Природу треба да поштујеш и да уживаш у њеним љепотама. Када сам на тим висинама, на стијени, гдје само орао лети, то ми испуњава срце и душу. Видим доста животиња, највише змија чији сам постао љубитељ. Не плашим се змија, никада те неће прва напасти, не треба их убијати, ни друге животиње, треба чувати природу коју нам је Бог створио - савјетује млади алпиниста.

Уз захвалност Министарству за награду, каже да јој се није надао, али да му много значи, те да ће му бити додатни подстрек да настави да волонтира и помаже свима којима је помоћ потребна.

"Вукови", међу којима је Дарко омиљен, поносни су што је изабран за једног од највреднијих волонтера Српске.

Ненад Иконић, начелник Спасилачке службе "Вулф" каже да је Дарко истакнути члан "Вулфа" и Горске службе спасавања, станице Фоча.

- Врхунски је алпиниста, тренер је слободног пењања, учествује у готово свакој акцији. Истакао се у раду са ужетом, веома је способан и драго нам је што је ова награда припала њему. Даркове врлине су храброст, пожртвованост и несебичност, то је оно што га издваја - рекао је Иконић.

Он је захвалио Министарству породице, омладине и спорта за указано повјерење, уз обећање да ће наставити да раде овај посао најбоље што умију.

Дарко је незапослен, а у љетној сезони заради нешто новца као планински водич. Његов агнажман у спасилачкој служби, као и осталих чланова "Вулфа" је на добровољној основи и све што ради је без новчане надокнаде, али му је зато, истиче, након сваког спасилачког похода срце пуно.