latinica  ћирилица
04/12/2020 |  19:05 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Које категорије становништва су приоритет при вакцинацији? (ВИДЕО)

Вакцинација против вируса корона у Републици Српској, према очекивањима Министарства социјалне заштите и здравства, требало би да почне у првим мјесецима наредне године.

Када је у питању набавка вакцине, Српска је кроз Ковакс механизам наручила 400.000 доза. Вакцина ће бити бесплатна.
 
Када је у питању набавка вакцине против ковида-19 Република Српска ради на два колосјека. Поред Ковакс механизма, остварена је и сарадња са Русијом.

- Механизам за набавку вакцина, прије свега подразумијева да се на неки начин у свим земљама у свијету омогући доступност вакцине, из разлога да се не би ушло у тржишну утакмицу гдје би вјероватно они који имају мање ресурса и мање могућности, остали на неки начин посљедњи у реду чекања. Тако да, свакако гледамо да паралелно са свима онима који ће вакцину добијати кроз Ковакс механизам и ми будемо у том "пакету". Што се тиче сарадње са Русијом, ту смо путем представништва Републик Српске успоставили сарадњу. Представништво Српске, директно сарађује са колегама у Русији који су задужени за дистрибуцију вакцине - истакао је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Надлежности су јасне, а права и обавезе министарстава здравства Републике Српске и Федерације БиХ, у процесу набавке вакцине, већ договорене, објашњавају у Министарству цивилних послова.

Прије почетка вакцинације, потребно је прелиминарно испитивање вакцина у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ.

- Сигурно што ће Институт захтијевати, јесу подаци од самог произвођача, о ефикасности и сигурности вакцине да би грађани били сугурни да вакцина којом ће бити вакцинисани, прије свега ће бити сигурна и да постиже ефекат-развијање имунитета против самог вируса - сматра Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске.

Креиран је план вакцинације против ковида-19, којим су дефинисани приоритети, а то су здравствени радници, запослени у старачким домовина, ризичне категорије у установама колективног смјештаја, хронични болесници и старији од 65 година. Вакцина неће бити обавезна, али ће бити препоручена, као и у случају сезонског грипа.