latinica  ћирилица
03/12/2020 |  23:22 ⇒ 23:22 | Аутор: СРНА

Србија ће бринути о Србима у Црној Гори

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће се Србија трудити да, у складу са европским стандардима, брине о српском народу у Црној Гори и да настојати да гради добре односе са тамошњом влашћу, али да ће при том бити јако обазрива.
Александар Вучић (фото:Tanjug/Arhiva) -
Александар Вучић (фото:Tanjug/Arhiva)

Он је нагласио да Београд неће да учествује у никаквој антицрногорској кампањи, јер Србија нема никог ближег од Црне Горе, али да се тамо води таква антисрпска кампања којом је ужаснут.

Осврћући се на недавни прогон амбасадора Србије у Црној Гори Владимира Божовића из те земље, Вучић је рекао да то није био пријатељски чин Подгорице, али да је Београд поступио на цивилизован и одговоран начин.

- То свакако није био пријатељски чин. То се не ради. Нисам примијетио да су разлози били увјерљиви на било који начин. Мислим да смо ми поступили на цивилизован и одговоран начин - рекао је Вучић за РТС.

Вучић је навео да би за Црну Гору било добро да приступи "мини-Шенгену", али да је нико неће молити да то учини ако не жели.

- Одавно сам престао да чезне за неким ко неће да буде за нашим столом - рекао је Вучић и додао да исто мисли и за самопроглашено Косово.

Вучић је најавио наставак дијалога Београда и Приштине 10. децембра по питању имовине и финансијских захтјева.

На питање шта ће бити са Вашингтонском споразумом након смјене америчког предсједника Доналда Трампа, Вучић је рекао да Србија поштује свој потпис и ријеч, те изразио увјерење да ће новоизабраног америчког предсједника Џозефа Бајдена видјети у првој половини године на билатералном састанку.

- Са њим имам добре личне односе, за нашу земљу би било лакше да је остала стара администрација - додао је он.

Предсједник Србије је најавио ће сутра разговарати са америчким савјетником за државну бебједност Робертом О`Брајаном.

Он је навео да је за Србију приоритет да сачува свој интегритет.

Вучић је рекао да је данас много мањи одлив Срба с Косова и Метохије и да је то питање враћено на међународну агенду.