latinica  ћирилица
03/12/2020 |  22:41 ⇒ 22:47 | Аутор: СРНА

Форвард - Концепт "паметног града" на добробит свих (ВИДЕО)

Разматрањем концепта "паметног града" којим се инвестицијама у људски капитал, традиционалну и модерну инфраструктуру, подстичу економски раст и доносе иновације на добробит свих, вечерас је у Бањалуци завршена дводневна Форвард конференција.
Форвард конференција - Фото: РТРС
Форвард конференцијаФото: РТРС

Домаћи и стручњаци из европских градова говорили су о "паметном граду" као дигиталном оквиру за управљање физичком, друштвеном, институционалном, технолошком инфраструктуром која користи разне врсте сензора за прикупљање података за активности градских служби који би требали осигурати тачну и правовремену информацију за управљање имовином и ресурсима једног града.

Директор бањалучког Иновационог центра Драго Гверић рекао је да се у Бањалуци спроводи 12 пројеката који су постављени тако да пруже одређени бенефит и убрзање процеса функционисања, комуникација и размјене информација између грађана, пословне заједнице и локалне управе.

- Све је почело израдом и усвајањем Стратегије града Бањалуке до 2027. године, која је методолошки постављана тако да има четири компоненте, међу којима је једна "смарт сити" /паметни град/. По завршеној изради стратегије, израдили смо краткорочни акциони план како би се могла имплементирати одређена рјешења - навео је Гверић.

Он је рекао да се тај акциони план заједно са партнерима почео "претакати у дјело".

Гверић је навео да је планирано и да се уради више ствари, међу којима је дизајнирање, успостављање портала, односно платформе на којој ће бити подаци који се добијају из постојећих пројеката.

Горан Старчевић из бањалучке компаније Проинтер навео је да ова компанија учествује са својим пројектом под називом "Адаптивно управљање саобраћаја", којим подразумијева прикупљање информција о одвијању саобраћаја на раскрсници и постављању камера и контролора.

Он је навео да је планирано да се тај пројекат спроводи у бањалучком насељу Лазарево и да ће до краја године бити пуштен у рад.

Првог дана конференције фокус је био на регионалној перспективи дигиталне економије, првенствено због њеног утицаја на развој привреде, чиме постаје изазов, али и прилика за јачање конкурентности привредних субјеката.

Организатори ове конференције, у којој је учествовало више од 30 стручњака из Њемачке, Аустрије, Израела, Словеније, Србије, Хрватске и БиХ, били су Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Иновациони центра Бањалука.