latinica  ћирилица
03/12/2020 |  22:23 ⇒ 04/12/2020 | 09:18 | Аутор: РТРС

Тегелтија: У Сарајеву немам услове за безбједан рад (ВИДЕО)

Предсједник Виског судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија рекао је, у интервјуу за наш политички магазин Печат, да због константног незаконитог снимања и праћења од непознатих лица, нема услова за безбједан рад у Сарајеву.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је потврдио да су припадници Обавјештајно безбједносне агенције БиХ, прије три године, извршили противприслушни преглед његове канцеларије, гдје је касније обавио разговор са, тада бившом чланицом ВСТС-а, Милијаном Буха.

Индикативно је, каже Тегелтија, да се дио тог разговора, касније измонтиран, појавио у спорном снимку у потпуно другом контексту, што код њега изазива сумњу да је прислушкиван.

Тегелтија пита каква се то атмосфера ствара и да ли су то услови за рад.

- Па да ли су то нормални услови, да ли је ико из међународне заједнице, амабасдори, ПИК, ико... било шта рекао о томе? То није нормално и да се десило у Енглеској, Америци или било гдје друго, то био прворазредни скандал о коме би се причало 30 година - каже предсједник ВСТС.

Тегелтија истиче да је ОБА одметнута организација која незаконито прислушкује првог човјека ВСТС.

Каже да је његов живот одавно као "шпијунски филм".

- Видио сам људе који ме сликају и снимају. Не знам ко су ти људи. То нисам пријављивао јер нисам имао материјални доказ. Сада сам пријавио. Ради се о нападу на уставни поредак - додао је он.

Понавља да је спорни снимак разговора са Бухом, који је објављен у медијима, о именовању њене сестре на једну од правосудних функција, незаконит, неаутентичан и исконструисан.

Тегелтија каже да је у позадини свега удар на кадрове који нису блиски СДА. Додаје да притисак на ВСТС и њега као првог човјека Савјета, врши и високи представник који јавно позива на његову смјену.

Тегелтија каже да у овом тренутку не може рећи да ли ће поднијети оставку, те да му је свих пет чланова ВСТС из Републике Српске рекло да не види проблем у томе да остане на овој позицији.

Подсјећамо, ВСТС је на ванредној сједници усвојио три закључка од којих се једним тражи да предсједник Савјета размотри могућност подношења оставке. За закључак о разматрању оставке гласало седам од 14 чланова ВСТС-а, међу којима и Тегелтија, чиме је он и усвојен.

Закључак је усвојен јер је, како су чланови образложили, нарушен углед ВСТС-а.