latinica  ћирилица
03/12/2020 |  21:50 ⇒ 21:51 | Аутор: sputniknews.com

У Русији се развија најмање десет вакцина против ковида

У Русији се данас развија још најмање 10 препарата осим постојећих вакцина против вируса корона Центра Гамалеја, Центра Вектор и Центра Чумаков, изјавила је директорка Савезне службе за фитосанитарни надзор (Роспотребнадзор) Ана Попова.
Руска вакцина против Ковида-19 - Фото: илустрација
Руска вакцина против Ковида-19Фото: илустрација

- Данас се у земљи развија најмање њих 10 - рекла је Попова у интервјуу за телевизију Русија 1, одговарајући на питање колико се још вакцина развија у Русији, поред три које су већ познате.

Она је прецизирала да Центар Вектор (научни центар Роспотребнадзора) развија још три вакцине.

- Надамо се да ће бити врло успјешне. Ту је комбинована вакцина против грипа и вируса корона. Заснована на вирусу морбила. Данас се спроводи читав низ развоја - објаснила је Попова.

Она је истакла да је период испитивања Векторове вакцине ЕпиВакКорона од тренутка имунизације добровољаца шест мјесеци.

- Да би се изабрало три хиљаде, треба да се тестира и разговара са много већим бројем људи - објаснила је директорка Роспотребнадзора.

Како је навела, клиничка испитивања спроводе на осам клиничких локација у Московској области у Казању, Тјумењу и Калињинграду.

- Морамо да вакцинишемо 3.000 особа. То није толико много, тако да сам сигурна да ћемо је (вакцинацију) спровести за врло кратко вријеме - констатовала је Попова.

Вакцина ЕпиВакКорона

У октобру је предсједник Русије Владимир Путин објавио о регистрацији друге руске вакцине против вируса корона, коју је развио Државни Научни центар Вектор, а која је названа ЕпиВакКорона. Пострегистрациона испитивања вакцине почела су 26. новембра.

Министарство здравља Русије издало је 18. новембра дозволу центру Вектор за спровођење пострегистрационих испитивања вакцине против вируса корона ЕпиВакКорона.