latinica  ћирилица
03/12/2020 |  19:32 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

ВСТС предложио Тегелтији да размотри подношење оставке (ВИДЕО)

Милан Тегелтија остаје предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ. На ванредној сједници чланови Савјета позвали су га да размотри могућност подношења оставке и то због нарушених односа између ВСТС-а и међународних стратешких партнера. Ово је један од три усвојена закључка, након вишечасовне жустре расправе, који је подржао и сам Тегелтија и тиме "пресудио" његовом усвајању.
ВСТС -
ВСТС

Незаконитим снимањем о праћењима носилаца правосудних функција нарушава се њихова безбједност и амбијент за законито и независно одлучивање. Због тога чланови Савјета једногласно захтијевају од свих надлежних органа, а посебно од тужилаштава, да одмах и ефикасно дјелују по свим сличним сазнањима.

Истовремено, чланови се нису могли изјаснити о евентуалној одговорности предсједника у аудио-запису, објављеном у медијим,а у којем се говори о наводном намјештању именовања у правосуђу, јер се не може потврдити ни законитост ни аутентичност тог снимка. Ипак су, у омјеру снага седам према седам, и уз одсуство једног члана, позвали предсједника да размисли о подношењу оставке.

- У ситуацији неријешеног броја гласова одлучује глас предсједника Вијећа. Видите и сами да сам гласао за све ове закључке јер сматрам да су ова два прва потпуно оправдана, а трећи поризилази из већинских дискусија на Савјету, тако да је потпуно природно да на основу таквих дискусија ја размотрим подношење оставке  - изјавио је Тегелтија.

А дискусије, на моменте жустре, поларизовале су чланство. На једној страни оптужбе и тражење Тегелтијине бјанко одговорности и прије него што се утврди аутентичност снимка. Краткорочно моралисање са елементима дисциплинске одговорности, па и признали су на крају да су неистините оптужбе упућене Тегелтији.

На другој страни згражање и забринутост за властиту и безбједност породица чланова Савјета. Жељка Радовић запитала је опоненте у Савјету да ли то уводе нову праксу у судницу према којој ће незаконито прибављене снимке већ од сутра уврштавати и у судске доказе у поступцима.

Јадранка Станишић затражила је одговорност за вајбер поруку из интерне групне комуникације Савјета, која је осванула на истом сарајевском порталу, на којем и спорни аудио-снимак. Чуло се и поређење актуелног стања, у којем раде носиоци правосудних функција, са временом Информбироа.

И заговорници Тегелтијине оставке, као главни аргумент истицали су пољуљани кредибилитет ВСТС-а и правосуђа уопште. Али, ријетки су срамежљиво споменули да су и сами, као чланови Савјета, за то одговорни. И тек покоји, бар вербално, био је спреман да сноси нодговорност.

Члан Високог судског и тужилачког савјета Горан Незировић потцртао је да ниједан судија у Европи, а посебно предсједник регулаторног правосудног тијела, није био толико изложен критикама и нападима као Тегелтија посљедњих неколико година.

- Неке су биле неосноване, неке приземне увреде. Жалим што Савјет није адекватно реаговао. Велика вјероватноћа је и да је снимак незаконит. То нека надлежни истраже, али је изашао у јавност и створио кризну ситуацију - додао је Незировић.

На констатацију о вишегодишњим притисцима и критикама које Тегелтија трпи, одговорила је Радовићева. Подсјетила на 2016. годину, када је именован Ранко Дебевец за предсједника Суда и тада изречену пријетњу Бакира Изетбеговића да ће "сви они чланови Савјета, који су гласали за Дебевеца, сносити одговорност".

Милан Тегелтија и данас је поновио да је ријеч о монтираном садржају и незаконитом снимку. Изразио је спремност и за одлазак на полиграф. Наводио је и чињенице – да особа, чије је именовање наводно прије више од годину договарано, још није именована.

Подсјетио колеге у чланству на процедуру именовања о којима заједно одлучују. Јавно их је питао – да ли је некоме сугерисао то именовање. Остао је без њиховог одговора, али се зато у расправу укључио холандски судија Кис ван дер Вејд, који је од октобра ангажован као међународни савјетник у ВСТС-у.

Иако је присуствовао тек неколицини сједница, сматра да предсједник Савјета треба да одступи. Но, о томе ће, ипак, да одлучи сам Тегелтија, јер је тако гласао Савјет.