latinica  ћирилица
03/12/2020 |  17:04 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

Нису и неће бити умањена средства за развој и подршку науци

Влада Републике Српске није другим ребалансом буџета нити планира буџетом за 2021. годину да умањи средства намијењена за развој и подршку науци у Републици Српској, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.
Влада Републике Српске (@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Влада Републике Српске (@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

Из Владе наводе да су поједини медији, извјештавајући о другом ребалансу буџета Републике Српске, који је био пред народним посланицима у Народној скупштини Републике Српске, искористили вијест да представе умањење по одређеној ставци као умањење подршке развоју науке и научним остварењима.

- Овом приликом истичемо да је 900.000КМ, колико је другим ребалансом на тој ставци умањење настало због активности које подразумијевају мобилност, а које нису могле бити реализоване због појаве пандемије вируса корона у Републици Српској, као што су програм одржавања научних скупова у Српској, као и програм међународне научноистраживачке сарадње-учешће истраживача на научним скуповима у иностранству, долазак страних научника по позиву и научно усавршавање у иностранству, с обзиром на стриктна и дугорочна ограничења кретања и окупљања - наводи се у саопштењу.

Из Владе додају да је, умјесто активности које објективно нису могле бити реализоване, дио финансијских средстава /укупно 900.000 КМ/ преусмјерен за високошколске установе, као трансфер у вези ослобађања од школарина за све редовне студенте, према одредбама Закона о високом образовању Републике Српске.

Наводи се да одређене планиране активности нису у потпуности реализоване, што не значи да је дошло до дугорочне промјене стратегије Владе, него прилагођавања конкретној ситуацији у текућој години.

Из Владе истичу да подстицаји за студенте дефицитарних занимања нису смањени, те да студенти остварују своја права као и у протеклом периоду по овом основу.

Додаје се да су према Закључку Владе, студијски програми математике и физике одређени као дефицитарни и сви студенти на јавним високошколским установама овај подстицај су добили и у текућој години.

- У складу са опредјељењима, Влада Републике Српске наставиће и у наредној години да подржава како дефицитарна занимања, тако и сваки научно-технолошки ангажман. Влада Републике Српске пружиће и осигурати подршку нашим младим научницима, попут Небојше Ђурића да доприносе научном развоју и оспособљавању младих генерација у Српској - поручују из Владе Српске.