latinica  ћирилица
03/12/2020 |  16:42 ⇒ 18:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић разговарао са Mеркеловом

Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је данас поподне са њемачком канцеларком Ангелом Меркел.
Вучић и Меркел  (Фото:buducnostsrbijeav) -
Вучић и Меркел (Фото:buducnostsrbijeav)

Како је раније било објављено, теме разговора двоје лидера су биле борба против вируса корона, билатерални односи, ЕУ проширење и дијалог Београда и Приштине.

Њемачка канцеларка је поздравила напредак Србије на пољу економије, као и напоре на европском путу и нагласила да су дијалог са Приштином и владавина права од кључног значаја.

Меркел и Вучић су се, говорећи о дијалогу Београда и Приштине сагласили да је разговор неопходан, као и да је очување мира од кључног значаја за обје стране.

Вучић је изјавио да ће предузети све неопходне кораке у циљу успјешног наставка овог дијалога, како би се остварила конструктивна и отворена атмосфера за преговоре.

Канцеларка је поздравила спремност Србије за даљи рад на очувању стабилности региона и поновила да ће Њемачка остати поуздан партнер Србије на путу реформи и евроинтеграција.

Председник Србије и њемачка канцеларка су изразили задовољство сталним напретком политичког дијалога и економске сарадње двије земље.

- Економија је јака веза између наше двије земље - истакла је Меркел.

Вучић је поновио да њемачке компаније које послују у Србији запошљавају више од 67.000 радника и да значајно доприносе економском развоју Србије, као и њеном угледу као доброг места за инвестиције.

- Захвални смо на подршци Њемачке српској економији. Њемачка је наш највећи трговински партнер чак и у вријеме глобалне кризе изазване пандемијом вируса корона. Све је већи интерес њемачких компанија за инвестирање у нашој земљи, а са поносом истичем и чињеницу да ће Србија имати највећи раст у Европи ове године, упркос свим текућим изазовима - истакао је он.

Предсједник је канцеларки захвалио и на континуираној подршци Њемачке евроинтеграцијама Србије, посебно имајући у виду њемачко предсједавање ЕУ.

Он је истакао да су на европском путу Србије реформе у области владавине права од суштинског значаја, те је нагласио да је сарадња са Њемачком и институцијама ЕУ добар пут за наставак унапређења ове области.

Нагласио је и потребу за постојањем јасног плана за проширење ЕУ и временског оквира за чланство, јер је процес европских интеграција западног Балкана од значаја за мир и стабилност у региону.

Вучић и Меркел су разговарали и о изазововима пандемијске кризе и плановима за њено сузбијање, уз акценат на мјере ублажавања економских посљедица пандемије.

Размотрена су и бројна питања и изазови које је наметнула глобална криза изазвана пандемијом.

Вучић је информисао Меркел о пакетима мјера које је Србија донијела у циљу ублажавања економских посљедица, али и о свим здравственим, епидемиолошким и другим напорима које је држава Србија уложила у сузбијању ове болести и санирању посљедица по здравље становништва.

Саговорници су размијенили мишљења и ставове у погледу вакцина, као и о додатним мјерама и плановима за очување здравља људи, али и привреде.

Саговорници су такође размотрили и ситуацију у региону, саопштила је Служба за сарадњу са медијима предсједника.

 

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)