latinica  ћирилица
03/12/2020 |  16:07 ⇒ 19:18 | Аутор: СРНА

"Крајина осигурање" добила спор вриједан 30,2 милиона долара

Министарство финансија Републике Српске изразило је задовољство што је Република Српска, односно друштво за осигурање "Крајина осигурање" добило спор који се водио у Арбитражном трибуналу у Паризу, вриједан 30,2 милиона долара.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- Ријеч је о спору по тужби "Агарвал и други", а задовољство посебно представља чињеница да је суд одлучио да тужилац туженој исплати 1,1 милион евра - саопштено је из Министарства финансија.

Из Министарства наводе да је оваква одлука Арбритражног трибунала доказ да су институције Републике Српске, првенствено органи надзора финансијског сектора - Агенција за осигурање и Комисија за хартије од вриједности, досљедно поштовале прописе финансијског тржишта и правила струке, примјењујући најбољу супервизорску праксу, те благовремено предузимале одговарајуће мјере с циљем заштите интереса грађана, у овом случају корисника осигурања.

- Такође је потврђено поштовање релевантних законских прописа, уз оцјену да није било кршења одредаба Билатералног уговора о улагањима између БиХ и Индије - наводи се у саопштењу.

У Министарству наводе да је Арбитражни трибунал у Паризу овом одлуком потврдио да су домаћи и инострани инвеститори у Републици Српској третирани равноправно, као и да се у Републици Српској поштују међународни стандарди, те да домаћи прописи финансијског тржишта и пракса надзора над учесницима не одступају од оних у развијеним тржишним економијама.

Ова одлука, наводе у Министарству, само потврђује опредјељење органа Републике Српске да подстичу инвестициону климу, стварају добре претпоставке за директне стране инвестиције, уз, истовремено, истрајавање у захтјеву да страни инвеститори поштују домаће прописе и извршавају обавезе.

Из Министарства подсјећају да су Навен Агарвал и Нете Гупта крајем 2015. године, за 6,9 милиона КМ купили већински пакет акција "Крајина осигурања", а затим донијели низ одлука које су биле предмет надзора Агенције за осигурање Републике Српске, а касније и Министарства унутрашњих послова.

Више пута су се обраћали институцијама Републике Српске и БиХ са неоснованим захтјевима и неаргументованим тврдњама, што је показао и арбитражни поступак који се водио пред Арбитражним трибуналом у Паризу.