latinica  ћирилица
03/12/2020 |  16:03 ⇒ 16:17 | Аутор: СРНА

Непостајање централне евиденције несталих Срба омогућава малверзације

Представници организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сарајевско-романијске регије истакли су данас на састанку са министром за људска права и избјеглице у Савјету министара Милошем Лучићем да је непостојање централне евиденције несталих Срба кључан проблем који омогућава малверзације.
Источно Сарајево - састанак - Фото: Сенссервис
Источно Сарајево - састанакФото: Сенссервис

Предсједник Организационог одбора општинских организација породица заробљених и несталих цивила Сарајевско-романијске регије Горан Тимотија рекао је да је још 2008. године донесена одлука да буде сачињен централни регистар.

- Одлука је била донесена да се центар формира још 2008. године, а ни дан-данас то није учињено. Породице сумњају у малверзације - навео је Тимотија.

Тимотија је нагласио да је проблем и то што је скоро стало тражење несталих Срба на подручју Сарајева и околине, као и неподизање оптужница против лица која су одговорна за нестанак Срба.

Он је навео да је на данашњем састанку у Источном Сарајеву договорено да се проблеми покушају ријешити заједнички са представницима Срба у институцијама БиХ.

Министар Лучић је рекао да је ово први састанак, те да ће настојати да проблеми породица жртава буду рјешавани континурано у сарадњи са свим нивоима власти.

Он је напоменуо да се на подручју ове регије трага за још 394 лица, од којих у Сарајеву за 178.