latinica  ћирилица
03/12/2020 |  15:56 | Аутор: СРНА

Брчко: Од понедјељка поново раде школе и угоститељски објекти

На подручју Брчког од понедјељка, 7. децембра, поново ће радити све основне и средње школе, као и угоститељски објекти, рекао је шеф Одјељења за здравство и остале услуге у Влади дистрикта Акиф Пезеровић.
Ученици - Фото: РТРС
УченициФото: РТРС

Пезеровић је рекао да је ову одлуку данас донио Штаб за заштиту и спасавање дистрикта који је задужио Одјељење за образовање да организује наставу у средњим школама тако што ће је наизмјенично, сваке седмице, похађати половина ђака једног одјељења.

- То значи да би се сви разреди у средњим школама који имају више од 15 ученика подијелили на два разреда. Задужен је и Инспекторат да појачано контролише поштовање епидемиолошких мјера и Протокола и услова за почетак одвијања наставе у свим основним и средњим школама - истакао је Пезеровић на конференцији за медије.

Он је навео да је Штаб донио и наредбу да од понедјељка угоститељски објекти могу да врше дјелатност, али до 19.00 часова.

Пезеровић је прецизирао да ће рад до 19.00 часова бити омогућен и спортским кладионицама, коцкарницама и другим облицима организовања игара на срећу, теретанама, фитнес-центрима, школама спорта. Он је додао да ће до 19.00 часова бити дозвољене рекреативне активности у затвореном простору, као и јавни превоз путника у градско-приградском саобраћају.

- Овом наредбом Штаб је задужио Инспекторат да појачано контролише поштовање мјера и наредби Штаба за заштиту и спасавање у угоститељским објектима, а све с циљем спречавања ширења заразе вируса корона - рекао је Пезеровић.

Он је напоменуо да и даље остаје на снази полицијски час од 22.00 часа до 5.00 часова, те да су од ове наредбе изузети сви запослени који врше службене дужности или су укључени у спровођење мјера и активности у вези са проглашењем стања природне несреће због вируса корона, као и запослени у правним лицима у којим се ради континуитета производње рад одвија у смјенама.

Пезеровић је рекао да је епидемиолошка ситуација у дистрикту и даље лоша, али да су примјетни одређени трендови побољшања.

- То се прије свега односи на смањење пацијената у нашем здравству, али и на лагано смањење броја заражених. Апелујем још једном на придржавање свега што је наложио Штаб, јер ако се ситуација задржи или крене у додатно погоршање, мораћемо опет вратити мјере, што никоме није у интересу - нагласио је Пезеровић.