latinica  ћирилица
03/12/2020 |  14:41 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

На рачуну за лијечење дјеце у иностранству 11,5 милиона КМ

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству "Душа дјеце" тренутно располаже са око 11,5 милиона КМ, речено је Срни у Фонду.
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце -
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце

У Фонду солидарности су навели да се тренутно на лијечењу у иностранству налази петоро малишана, и то у Србији, Турској и Хрватској, док у наредној седмици још шесторо треба да буде примљено на лијечење у Турској, Њемачкој и Хрватској.

- Ово стање се готово свакодневно мијења, а Фонд солидарности има сталну комуникацију и са здравственим установама у иностранству и са породицама како би превазилазили евентуалне проблеме због ситуације у вези са вирусом корона и другим - рекли су у Фонду.

Према подацима Фонда, најскупље лијечење до сада коштало је 800.000 евра у болници у Њемачкој.

Из Фонда су напоменули да је од почетка рада, од јануара 2018. године, па до данас, одобрено укупно 315 захтјева за 223 дјеце јер су поједина лијечења продужавана више пута, за шта је издвојено око седам милиона КМ.

- Највећи број захтјева се односи на генетска испитивања, док су на лијечење дјеца упућивана и због лијечења малигних тумора, неуролошких обољења, ортопедских аномалија, кардиолошких обољења, тешких поремећаја вида и слуха и других тешких обољења - рекли су у Фонду.

Дјеца су на лијечење у иностранство упућивана у референтне здравствене установе у - Њемачкој, Шпанији, Аустрији, Италији, Швајцарској, Белгији, Русији, Словенији, Турској, Србији, Великој Британији и Холандији.

- Фонд солидарности, због ситуације изазване пандемијом вируса корона, још почетком пандемије је донио одлуку да у току трајања ванредног стања и ванредне ситуације финансира и додатне трошкове лијечења у иностранству, у случају да се породица не може вратити у Републику Српску због ограничења преласка граница - кажу у Фонду.

Осим тога, додали су, обухватају се и трошкови набавке медицинских средстава или лијекова које препоручи здравствена установа у иностранству с циљем обезбјеђивања даљег лијечења дјетета у кућним условима.

"На овај начин, Фонд солидарности је настојао да максимално олакша породицама боравак у иностранству за вријеме ванредног стања узрокованог пандемијом и бар их растерети бриге у вези са додатним трошковима који су настајали усљед немогућности породице да се врате у земљу и слично", навели су у Фонду.

Из Фонда истичу да је у сарадњи са Институтом за јавно здравство обезбијеђено и бесплатно тестирање дјетета и једног родитеља у пратњи, у случају да је услов за улазак у земљу у коју дјеца путују или здравствену установу у којој треба да се лијече, негативан PCR тест.

- Тренутно, у сарадњи са Институтом радимо и на томе да се, у случају потребе, обезбиједи бесплатно тестирање и за другог родитеља - рекли су Срни у Фонду.