latinica  ћирилица
03/12/2020 |  12:54 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

Незировић: Велика вјероватноћа да је снимак незаконит

Члан Високог судског и тужилачког савјета Горан Незировић рекао је да је сигуран да ниједан судија у Европи, а посебно предсједник једног регулаторног правосудног тијела, није толико био изложен критикама и нападима као предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија, од којих су неке биле неосноване, а неке најобичније увреде.
Сарајево, ВСТС - сједница - Фото: СРНА
Сарајево, ВСТС - сједницаФото: СРНА

- Жалим што ВСТС није правилно реаговало - рекао је Незировић током расправе на данашњој ванредној сједници ВСТС-а.

Када је ријеч о спорном аудио садржају, Незоровић каже да је велика вјероватноћа да је незаконит, што треба да истраже надлежни, али да је изашао у јавност и додатно нарушио углед институције.

- Створио је кризну ситуацију, морамо је енергично ријешити. Спорни снимак је само елемент кризне ситуације. Она траје неколико година - рекао је Незировић, који је и судија Врховног суда Федерације БиХ.

Он је оцијенио да правосудни систем "никада није био на нижем нивоу".

Претходно је у расправи члан ВСТС-а Биљана Симеуновић рекла да би се Тегелтија требало изузети из расправе о спорном снимку и да би због моралних разлога морао одмах да поднесе оставку.

- Ако то не учините, не поднесете оставку и, уколико Савјет не смијени Тегелтију, спремна сам да поднесем оставку - рекла је Симеуновићева.

На то је реаговао Тегелтија рекавши да је Симеуновићева коментарисала пријаву коју је поднио Тужилаштву БиХ и износила своје ставове, чиме је са правног аспекта починила дисциплински прекршај.

Он је навео да није истина да ће, уколико дође до његове смјене, бити немира.

- То је лаж. Симеуновићева је коментарисала пријаву коју је поднио Тужилаштву БиХ и износила своје ставове, чиме је са правног аспекта починила дисциплински прекршај. Овдје сам извријеђан. Симеуновићева јесте из Републике Српске, али није делегирана у ВСТС-у ни испред које институције - рекао је Тегелтија.

Симеуновићева је, када је Тегелтија почео да говори, напустила салу у којој се одржава сједница.

Тема ванредне сједнице ВСТС-а је спорни снимак разговора предсједника ВСТС-а са бившим чланом Савјета Милијаном Бухом о именовању њене сестре на једну од правосудних функција.

Тегелтија је негирао извјештаје медија и нагласио да је тај снимак незаконит, неаутентичан и исконструисан.