latinica  ћирилица
03/12/2020 |  09:46 ⇒ 09:49 | Аутор: СРНА

Зелић: Ригорозне провјере "Фајзера" и "Бајонтека"

Агенција за лијекове и медицинска средства Србије провјерава врло ригорозно и темељно документацију компанија "Фајзер" и "Бајонтек", коју су предале за регистрацију вакцине против вирус корона у Србији, изјавио је представник ове агенције Павле Зелић.
Вакцина (Фото: Shutterstock) -
Вакцина (Фото: Shutterstock)

Зелић је нагласио да ће експерти Агенције проучавати све фазе тестирања, а нарочито оне које се односе на клиничка испитивања на људима, које треба да потврде ефикасност и безбједност вакцине.

- Наши експерти ће гледати исту документацију као и у развијеним земљама света. Многе агенције нису добиле овакву прилику, наши експерти већ процењују документа - рекао је Зелић.

Он је додао да се ради тимски и координисано како би сваки аспект био провјерен, јер од тога зависе животи.

- Морамо као регулатор да потврдимо да ли је то заиста тако као у документима и да ли вакцина има особине које се заиста тврде - истакао је Зелић за РТС.

Према његовим ријечима, пријемом документације "Фајзера" и "Бајонтека" о вакцини против вируса корона, Србија се сврстала међу најразвијеније земље свијета које саме одлучују о својој судбини.

- Наша жеља је да имамо неколико вакцина на располагању, наша могућност да преговарамо и обезбедимо је још једна реткост. Моћи ћемо критички да процијенимо, надамо се да ћемо врло брзо имати неколико вакцина", рекао је Зелић.

Компаније "Фајзер" и "Бајонтек" предале су документацију за регистрацију у Србији вакцине против вируса корона која је, према раније саопштеним подацима, ефикасна 95 одсто.