latinica  ћирилица
02/12/2020 |  21:00 ⇒ 21:01 | Аутор: СРНА

Дрецун: Очекујемо нове оптужнице

Предсједник Радне групе за истраживање злочина терористичке ОВК на Косову и Метохији Милован Дрецун изјавио је Радна група има прецизну документацију да се на Косову и у Албанији налазило најмање 159 логора које је контролисала терористичка ОВК, те нагласио да се могу очекивати нове оптужнице с обзиром на то да неки од логора нису постали дио оптужнице Специјалног суда у Хагу.
Милован Дрецун - Фото: Novosti.rs
Милован ДрецунФото: Novosti.rs

- Ми смо подијелили те тајне, илегалне притворе по зонама одговорности ОВК, да бисмо дошли до одговорних који су их контролисали. Постоје људи који су водили те логоре у којима су мучили и убијали људе и постоји командна одговорност команданата тих оперативних зона ОВК, јер су се затвори налазили на њиховој територији - рекао је Дрецун, који је и шеф Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију.

Према његовим ријечима, у питању су оперативне зоне терористичке ОВК - Лаб, Шаља, Дреница, Неродимље, Паштрик, Дукађини и Карадак, уз локалитет на сјеверу Албаније.

- Ако буду и наставили са подизањем оптужница, онда су команданти ових зона ти који би требало да се нађу на овим оптужницама, између осталих. Они су споменули два логора у Албанији, али ми знамо за шест најмање - рекао је Дрецун за Косово онлајн.

Он је подсјетио да су због тога у Албанији формирали Радну групу у парламенту која би требало да утврди да ли су тачни наводи Дика Мартија да су тамо почињени злочини.

- Међутим, тај који треба да води Радну групу рекао је одмах да ће они доказати да није било злочина. То указује да је циљ радне групе да се негира да су на територији Албаније почињени злочини, и да се тиме избјегне одговорност Албаније - навео је он и додао да је међутим Албанија преко оптужнице против Хашима Тачија и још тројице Албанаца увучена и има одговорност за почињене злочине.

Он је нагласио да Албанија "не може да каже да није знала шта се дешавало и да није имала контролу".

- Размишљам да ли да наша Радна група упути позив за један састанак, да им презентујемо сазнања о злочинима које је починила ОВК на сјеверу Албаније, а ако их буде занимало можемо да им дамо податке и за територију Косова и Метохије. Тако да не могу после да кажу да нису знали - рекао је Дрецун.

Он је закључио да се то ради због међународне јавности, како би се покушало да се скине одговорност са Албаније за злочине, јер оптужница тешко терети и Албанију.