latinica  ћирилица
02/12/2020 |  19:17 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Акција пошумљавања на Козари (ВИДЕО)

Око стотину радника Шумског газдинства Приједор врши акцију пошумљавања у срцу Козаре.
Пошумљавање на Козари - Фото: РТРС
Пошумљавање на КозариФото: РТРС

До краја децембра у плану је садња 150 хиљада садница. Циљ је, кажу, након страдања култура четинара које су морале бити уклоњене, пошумљавање храстом китњаком који се враћа на природно станиште.

У прва три дана засађено је 25 хиљада садница. Како би шумско-узгојни радови плански били завршени, теренским радницима придруже се сви запослени у Шумском газдинству Приједор. Циљ је, кажу, очување природних богатстава приједорске регије.

- Први пут се сусрећем са теренским радом овдје у шумарији и јако ми се свиђа. Ово ми је четврти дан на терену и надам се да ће то користити неким будућим генерацијама - истиче Ања Бујак, прирпавник у Шумском газдинству Приједор.

Пламенко Анђић, радник ШГ Приједор, каже да се труде максимално да засаде што више садница. 

- Надамо се да ће нам то дозволити врменске прилике, борићемо се док можемо, ако буде сњежних падавина пошумљавање настављамо у прољеће - додаје Анђић.

Површине четинара, које нису биле на природном станишту, страдале су од елементарне непогоде 2018. године. Директор Шумског газдинства Приједор, Саша Бурсаћ, истиче да је уклањање ових стабала било неопходно како би на 85 хектара биле засађене храстове саднице којима је ово природно станиште.

- Радимо сада само свој дио шумарског посла, а струка је рекла своје. Ми то морамо испоштовати, максимално смо се опремили и техником и људством. Као што можете видјети ове површине су већ ограђене. Нарочито оне које су одавно пошумљене зато што имамо проблем са бесправним пашарењем јер је јако много крава на овом подручју - ксже Бурсаћ.

Иако је ово шумско газдинство било на мети оних који су осудили сјечу бројних стабала, кажу да је циљ струке трајно одрживо газдовање шумама како би будуће генерације уживале у шумским предјелима ваздушне бање, планине Козаре која је највећи туристички бисер сјеверозапада Српске.