latinica  ћирилица
02/12/2020 |  19:07 ⇒ 03/12/2020 | 08:06 | Аутор: РТРС

Ријетки ће из дијаспоре кући за празнике (ВИДЕО)

Због појачаних епидемиолошких мјера у Европској унији, ријетки ће из дијаспоре за празнике кући. Не само што би по повратку морали да ураде PCR тест, већ их чека и карантин.
Гранични прелаз  (Фото:Tanjug/Tanja Valič) -
Гранични прелаз (Фото:Tanjug/Tanja Valič)

Ко се, ипак, одлучи да отпутује из Аустрије, по повратку ће морати у десетодневну изолацију, коју ће бити могуће прекинути након пет дана само уз негативан PCR тест. Мјере ће бити на снази до 10. јануара наредне године.

- Ко је планирао да путује мораће то да испланира врло добро, са друге стране неко ко и има одређен број слободних дана мораће у повратку да урачуна и тих пет дана карантина - рекао је Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Аустрији.

И у Представништву Републике Српске у Њемачкој кажу да ова земља не попушта мјере, због чега се наши људи ријетко одлучују на пут.

- Морам да будем искрен, многи неће доћи због ове ситуације. Процедура је сљедећа - ви можете да путујете у отаџбину, али кад се вратите онда сте дужни да овдје 10 дана будете у изолацији, уз урађен тест. Многи из стаха због фамилије, због дјеце неће да путују - истакао је Мићо Ћетковић, шеф Представништва Републике Српске у Њемачкој.

Нове мјере увела је и сусједна Хрватска.

- По новој одлуци Републике Хрватске, држављани који живе у БиХ приликом уласка у Хрватску морају да посједују негативан PCR тест да би ушли у Хрватску. Држављани БиХ, такође, могу ући уз оправдан разлог са пословног аспекта, радног, здравственог, хуманитарног или спортског - каже Јован Пеција из Граничне полиције.

Ограничено кретање људи и робе умногоме је умањило и прилив новца, кажу економисти. Смањен број инвестиција ће, наглашавају, бити задржан и у мјесецима пред нама, што ће довести до још већих губитака.

- Оно што је сасвим јасно је да ће то направити удар на бруто домаћи производ ове године и неколико наредних година, односно БДП ће бити умањен за ту компоненту, поготово када су у питању инвестиције и потрошња - сматра Александар Љубоја, економиста.

"Кретање" ковида 19 условиће и кретање економије, како наше, тако и у другим земљама.