latinica  ћирилица
02/12/2020 |  18:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Све мање шансе за Албанију и Сјеверну Македонију

Комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи каже да су све мање шансе да Албанија и Сјеверна Македонија до краја године добију преговарачке оквире за ЕУ.
Оливер Вархељи (фото: European Union) -
Оливер Вархељи (фото: European Union)

- Још увијек се надам, али нажалост све је мање извјесно да ове године можемо усвојити преговарачке оквире - рекао је Вархељи у Европском парламенту током расправе о ситуацији на западном Балкану, 25 година након Дејтона.

Навео је да Европска комисија и њемачко предсједавање ЕУ и даље раде са земљма чланицама у покушају проналаска рјешења за нови евроинтеграциони корак Скопља и Тиране.

Он је навео да Сјеверна Македонија мора да уложи додатне напоре да изађе у сусрет забринутостима Бугарске, како би се нашло рјешење које је прихватљиво објема земљама.

Бугарска због несугласица око националног и култуног идентитета Сјеверне Македоније тренутно блокира Скопље на путу ка отврању првих преговарчких поглавља.

Са друге старне, поједине чланице, на челу са Холандијом и Француском, сматрају да Албанија није постигла довољан ниво реформи у кључној области владавине права да би јој се дало зелено свјетло за преговарачки оквир.