latinica  ћирилица
02/12/2020 |  16:47 ⇒ 17:21 | Аутор: sputniknews.com

Вакцина "Спутњик пет" од сљедеће године доступна у иностранству

Руска вакцина против вируса корона "Спутњик пет" биће доступна другим земљама за масовну вакцинацију од сљедеће године, саопштио је директор Руског фонда за директне инвестиције Кирил Дмитријев.
Вакцина Спутњик (фото: Sputnik / Владимир Астапкович) -
Вакцина Спутњик (фото: Sputnik / Владимир Астапкович)

На представљању вакцине "Спутњик пет" на специјалној сједници Генералне скупштине УН о борби против пандемије, Дмитријев је навео да ће цијена руске вакцине бити мања од 10 долара по дози.

Према његовим ријечима, вакцина против вируса корона, коју је развио руски Научно-истраживачки центар "Гамалеја", биће најјефтинија од сличних вакцина и најдоступнија за друге земље. 

Дмитријев је додао да је више од 40 земаља заинтересовано за вакцину "Спутњик пет", наручивши више од 1,2 милијарде доза.

- Говорио сам о цијени, о логистици и не изненађује што је више од 40 земаља, које представљају више од 50 одсто свјетске популације, већ поднијело захтеве за "Спутњиком пет. Добили смо поруџбине за више од 1,2 милијарде доза. Радићемо на њиховој партнерској производњи у Индији, Кини, Јужној Кореји, Аргентини и другим земљама - прецизирао је Дмитријев на онлајн конференцији.

Повећање производње

Дмитријев је истакао да ће Русија у децембру произвести 2 милиона доза вакцине против вируса корона "Спутњик пет".

- Овог мјесеца произвешћемо два милиона доза вакцина. Доза су двије инјекције, односно четири милиона инјекција. Повећаћемо је (производњу) у јануару и фебруару - рекао је Дмитријев.

Према његовим ријечима, Руски фонд за директне инвестиције ће од марта моћи да производи 30-40 милиона доза вакцине мјесечно и ради на томе да се производња повећа.

Вакцина "Спутњик пет" коју производи Научно-истраживачки институт "Гамалеја" у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свијету.

Вакцина је развијена на добро проученој и провјереној платформи хуманих аденовирусних вектора, чије су важне предности безбједност, ефикасност и непостојање дугорочних нежељених ефеката.