latinica  ћирилица
02/12/2020 |  16:26 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Сребреница: Незапамћен притисак иако је Грујичићева побједа недостижна (ВИДЕО)

Побједа Младена Грујичића за начелника Сребренице је убједљива, а разлика од 1.600 гласова, како је објавио ЦИК, у односу на пробошњачког кандидата, недостижна, поновили су представници коалиције Заједно за Сребреницу.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Упозоравају и да је незапамћен притисак сарајевских политичара и федералних медија на Централну изборну комисију да локални избори у Сребреници буду поништени.

Након јучерашњих хапшења чланова СДП-а у Сребреници, под оптужбом да су крали идентитет и радили за Младена Грујичића, хајка ни данас не престаје, упозоравају из коалиције Заједно за Сребреницу. Захтјеве за поништење избора упутиле су и разне пробошњачке организације, "Мајке Сребренице" и други.

- ЦИК је објавио резултате, све је јасно, Бошњаци су свјесни да су изгубили изборе, али онда иду на политичку конотацију, без икаквих доказа - истиче Радомир Павловић, лидер коалиције /СНСД/.

Ко губи има право да се љути или жали - истиче Момчило Цвјетиновић, први човјек СДС-а у Сребреници и члан коалиције. Међутим, додаје, забрињава, чињеница да се врши невјероватан притисак. Зашто се, пита Цвјетиновић, не истражује како су у Сребреници, гласали муџахедини и страни држављани који су по ратним заслугама добили бх. држављанство.

Цвјетиновић наглашава да је у позадини свега напад на начелника, Републику Српску, Србију...

Начелник Грујичић апеловао је на српске и хрватске чланове Централне изборне комисије да не подлегну притисцима приликом одлучивања о изборима у Сребреници и да се ослоне искључиво на доказе.

Он је навео да је његова предност у односу на противкандидата недостижна.

- Једини спас им је у овом тренутку да ЦИК поништи изборе - рекао је Грујичић.

Грујичић је додао да су многи Бошњаци гласали за њега и да је то засметало пробошњачкој коалицији, што је био посредни доказ за јучерашње хапшење чланова СДП-а у Сребреници. Примјер томе је МЗ Сућеска, бошњачко насеље, гдје је Грујичић добио 19 гласова.

- Неки људи у Сребреници не могу да признају да се мјења ситуација и да ће до краја мандата бити нормално да Бошњак гласа за Србина - истакао је Грујичић.

Политика оних који по сваку цијену желе на власт, додаје Грујичић, довела је до ситуације да се у протеклих петнаест година раселило више од 15.000 становника и српске и бошњачке националности.