latinica  ћирилица
02/12/2020 |  15:39 ⇒ 16:51 | Аутор: sputniknews.com

Путин затражио да наредне недјеље почне масовна вакцинација у Русији

Руски предсједник Владимир Путин затражио је од потпредсједнице Владе Татјане Голикове да се наредне недјеље почне са масовном вакцинацијом од вируса корона.
Владимир Путин (@KremlinRussia_E) - Фото: Тwitter
Владимир Путин (@KremlinRussia_E)Фото: Тwitter

Путин је саопштио да је руска индустрија спремна за општу вакцинацију.

- Знам да је већ два милиона доза код нас произведено или ће бити произведено у наредним данима. До тог нивоа ће доћи производња прве у свијету регистроване вакцине против вируса корона. То нам пружа могућност да почнемо ако не са масовном, онда са вакцинацијом великог обима и то, како смо се већ договорили, двије ризичне групе  - љекара и просвјетних радника. Ако сматрате да смо спремни за тај корак онда бих вас замолио да организујете посао тако да пред крај наредне недјеље већ почнемо са вакцинацијом великог обима - рекао је Путин.

Потпредсједница руске Владе Татјана Голикова је рекла да постоје могућности за почетак масовне вакцинације у децембру.

- Процијенили смо наше могућности. Сада сумирамо резултате. Имамо могућност да већ у децембру почнемо масовну вакцинацију - рекла је она током састанка са Путином.

Како је навела, тренутно се ради процјена приоритетних група становништва, што укључује љекаре и просвјетне раднике.

Голикова је додала да ће вакцинација бити бесплатна и на добровољној бази.

Подсјетимо, вакцина "Спутњик V" коју производи Научно-истраживачки институт "Гамалеја" у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свијету. 

Русија има још једну регистровану вакцину "ЕпиВакКорона" центра "Вектор", а у припреми је и трећа.