latinica  ћирилица
02/12/2020 |  14:00 ⇒ 16:07 | Аутор: РТРС

Удружење судија: Тегелтија незаконито прислушкиван

Удружење судија Републике Српске саопштило је да је предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија незаконито прислушкиван и да то доводи у питање могућност обављања функције предсједника ВСТС, а могуће и чланова, па и других судија и тужилаца у, како су навели, безбједним и законитим условима.
Правосуђе - Фото: илустрација
ПравосуђеФото: илустрација

- Удружење судија Републике Српске захтијева да се на дневни ред сједнице ВСТС БиХ, која је према објавама медија заказана за четвртак стави управо ово питање, које је од фундаменталног значаја за сигурност и законитост рада носилаца правосудних функција - наводи се у саопштењу.

Из Удружења иситичу да се након овога ниједан судија или тужилац у БиХ не може осјећати сигурним у обављању своје дужности у законитом окружењу, те је сасвим сигурно да је ово питање од фундаметалног значаја за независност и функционисање правосудног система.

- Удружења судија Републике Спске сматра да су материјали настали извршењем очитог кривичног дјела који се на ниједан начин не могу озаконити или аутентификовати, потпуно неподобни за било какво разматрање у контектсту одговорности, нарочито имајући у виду да се овдје ради очито о предсједнику ВСТС БиХ који је жртва очигледног кривичног дјела. Очекивати да се утврђује одговорност жртве кривичног дјела је супротно свим принципима владавине права и људски права и основних слобода - наглашава се у саопштењу.