latinica  ћирилица
02/12/2020 |  13:50 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

Комисија за ОБА хитно да истражи наводе о прислушкивању Тегелтије

Посланик Уједињене Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић упутио је захтјев да овај дом затражи хитно сазивање сједнице Заједничке комисије за надзор над Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ с циљем детаљне истраге навода предсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милана Тегелтије о његовом незаконитом праћењу и прислушкивању.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је данас упутио захтјев да се у дневни ред сједнице Представничког дома, заказане за 9. децембар, уврсти нова тачка којом би овај дом усвојио закључак којим се тражи да хитно, односно седам дана од његовог усвајања, буде заказана сједница Заједничке комисије за надзор над ОБА.

Комисија би, наводи се у Стевандићевом захтјеву, требало да детаљно истражи Тегелтијине наводе о његовом незаконитом и произвољном системском и континуираном праћењу, снимању и праћењу с циљем прављења незаконитих компилација и монтажа, као наводних материјала којим би се требале произвести персоналне промјене у правосудном систему.

- О налазима истраге Заједничка комисија треба да обавијести оба дома Парламентарне скупштине БиХ, као и друге институције које, у складу са важећим законским прописима, руководе радом ОБА БиХ и директора те агенције - додаје се у Стевандићевом захтјеву.

У образложењу захтјева подсјећа се да се 26. новембра у јавности појавио аудио-снимак телефонског разговора предсједника ВСТС-а са наводно бившом чланицом ВСТС-а којим се инсинуира да Тегелтија обећава именовање њене сестре на позицију судије у једној правосудној институцији у Бањалуци.

Дан касније Тегелтија је снимак оцијенио као невјеродостојну монтажу и у интервјуу за једну сарајевску телевизију потврдио да за постојање снимка зна већ годину дана.

Према Тегелтијиним ријечима, о томе је обавијестио и директора ОБА Османа Мехмедагића који га је, након провјере, позвао и рекао да су истинита његова сазнања о незаконитом праћењу и снимању, али да то не ради он, већ "одметнути дијелови службе којом руководи".

- Овакви наводи траже хитну реакцију надлежних институција, посебно Заједничке комисије за надзор над радом ОБА БиХ, у чијој је надлежности провођење истраге о раду ОБА - закључио је Стевандић.