latinica  ћирилица
02/12/2020 |  13:01 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Усвојен други ребаланс буџета и сет закона за растерећење привреде

Народна скупштина Републике Српске на 13. редовној сједници данас је усвојила други ребаланс буџета Републике Српске за 2020. годину - по хитном поступку, те Закон о измјенама Закона о извршењу буџета Републике Српске за 2020. годину - по хитном поступку и Извјештај о привременом одступању консолидованог буџетског дефицита од фискалних правила.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: Wikipedia
Народна скупштина Републике СрпскеФото: Wikipedia

Тиме буџет Српске за ову годину износи 3,636 милијарди КМ и увећан је за 23 милиона КМ, односно 0,6 одсто у односу на први ребаланс.

Укупна буџетска средства, осим пореских и непореских прихода, укључују и примитке од 833,8 милиона КМ, а односе се на примитке за нефинансијску имовину, примитке од финансијске имовине, од задуживања и на остале примитке.

Приједлогом другог ребаланса буџета планиран је буџетски дефицит од 394 милиона КМ.

По хитном поступку усвојен је и сет закона којим се смањују парафискални намети и оптерећење привреде Републике Српске - Закон о допуни Закона о посебним републичким таксама, Закон о измјенама и допунама Закона о комуналним таксама уз један прихваћени амандман и Закон о измјенама и допунама Закона о административним таксама.

Народна скупштина усвојила је Закон о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак по хитном поступку, којим је прописано да се имовина стечена насљеђем и поклоном ослобађа пореза на доходак од капиталног добитка, те Закон о факторингу уз један усвојени амандман који постаје саставни дио закона.

Усвојен је и Нацрт закона о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури.

Парламент је на 13. редовној сједници усвојио извјештаје по основу Закона о фискалној одговорности у Републици Српској: Извјештај Фискалног савјета Републике Српске о спровођењу Закона о фискалној одговорности у Републици Српској за 2019. годину и Извјештај Фискалног савјета Републике Српске о раду за период 1.1.2019-31.12.2019. године.