latinica  ћирилица
02/12/2020 |  12:58 ⇒ 12:59 | Аутор: СРНА

За три мјесеца изречена мјера протјеривања за 401 страног држављанина

Служба за послове са странцима у посљедња три мјесеца због незаконитог уласка или боравка у БиХ изрекла је мјеру протјеривања за 401 страног држављанина, међу којима су држављани Авганистана, Пакистана, Марока, Бангладеша, Туниса, Египта, Алжира, Непала и Турске.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Само у новембру мјера протјеривања изречена је за 114 страних држављана, саопштено је из ове службе.

Страни држављани су стављени под надзор у Имиграциони центар или им је ограничено кретање на одређено мјесто до удаљења са територије БиХ.

Служба за послове са странцима је у посљедња три мјесеца са територије БиХ удаљила 310 страних држављана.

Углавном је ријеч о држављанима Пакистана, Авганистана, Марока, Туниса, Ирака, Бангладеша и Турске, саопштено је из ове службе.

Страним држављанима су претходно изречене мјере протјеривања, те су до удаљења са територије БиХ боравили под надзором у Имиграционом центру.

У истом периоду на основу Споразума о реадмисији са земљама региона, 43 страна држављанина су враћена у Србију, 18 страних држављана враћено је у Црну Гору, док су четири страна држављанина враћена у Хрватску.

Служба је самостално или у сарадњи са Међународном организацијом за миграције у посљедња три мјесеца у земље поријекла вратила 245 страних држављана.

У току новембра удаљена су 92 страна држављанина са територије БиХ.

На основу Споразума о реадмисији са Србијом, седам странаца је враћено у ову земљу, док су по основу Споразума о реадмисији са Црном Гором, три странца враћена у Црну Гору.

Служба за послове са странцима је самостално или у сарадњи са Међународном организацијом за миграције у земље поријекла вратила 82 страна држављанина.

Од почетка ове године Служба за послове са странцима регистровала је 15.520 миграната, што је за 46 одсто мање у односу на исти период прошле године када је регистровано 28.789 миграната.

У новембру Служба је регистровала 937 миграната, што је за 26 одсто мање у односу на октобар када је регистровано 1.267 миграната, чиме се наставља тренд смањења новопристиглих и регистрованих миграната у БиХ.

У привременим прихватним центрима тренутно борави 6.629 миграната.