latinica  ћирилица
02/12/2020 |  11:45 ⇒ 11:51 | Аутор: СРНА

Словенија: Заражено још 2.429 особа, дупло више него јуче

У Словенији је у протекла 24 часа потврђено 2.428 нових случајева заразе вирусом корона међу 7.178 тестираних, док је од посљедица ковида 19 преминуло 57 особа.
Тестирање на вирус корона - Фото: Getty Images
Тестирање на вирус коронаФото: Getty Images

Ово је дупло већи број нових случајева заразе у односу на претходни дан када је потврђено 1.292 случајева на 5.868 тестираних.

Удио позитивних тестова износио је чак 33,83 одсто, што значи да је позитиван сваки трећи резултат, што је задњи пут збиљежено прије мјесец дана, односно прије него што су уведене најстроже рестрикције.

У болницама је 1.285 обољелих од ковида 19, од чега 199 на интензивним одјељењима, а број преминулих од почетка епидемије попео се на 1.547.

Словенија је по морталитету обољелих од ковида 19 у задњих седам дана најпогођенија у Европи, објавили су словеначки медији.

Шеф владиног стручног тима за ковид 19 Бојана Беовић изјавила је да узроке за велик број смртних случајева међу зараженима треба тражити у продору вируса у највећи дио домова за старије и немоћне, али и у чињеници да Словенија има врло старо становништво, међу најстаријима у Европи.

Епидемиолози нису оптимистични у погледу најава да би ускоро могло доћи до укидања неких рестриктивни мјера, осим можда ублажавања режима преласка општинских граница.

Стручни тим за ковид 19 предложиће данас словеначкој Влади да прихвати њихов план, односно љествицу критеријума по којима би поступно долазило до релаксације мјера и захтијеваће на досљедној примјени постојећих.