latinica  ћирилица
02/12/2020 |  10:11 ⇒ 10:13 | Аутор: СРНА

Са "Даром из Јасеновца" повратак на свјетску филмску позорницу

Министар културе и информисања Србије Маја Гојковић честитала је данас кандидатуру филма "Дара из Јасеновца" за награду "Златни глобус" и истакла да се тиме српска кинематографија враћа на свјетску филмску позорницу, саопштено је из Министарства културе Србије.
Са снимања филма "Дара из Јасеновца" (Фото:ФЦС) -
Са снимања филма "Дара из Јасеновца" (Фото:ФЦС)

- Ово је не само велико признање за филм `Дара из Јасеновца`, већ и добар знак за читаву српску кинематографију, која се овом кандидатуром враћа на светску филмску позорницу - истакла је Гојковићева.

Она је напоменула да је кандидатура филма "Дара из Јасеновца" за "Златни глобус" посебно значајна, јер је то први српски филм у трци за "Златни Глобус" за све категорије, а не само за најбољи страни филм.

У саопштењу се напомиње да је филм "Дара из Јасеновца" српски кандидат и за награду "Оскар".

"Златни глобус" је америчка награда коју од 1944. године додјељује Холивудско удружење страних новинара најбољим филмовима и телевизијским програмима из протекле године, а добитници ове награде сматрају се озбиљним кандидатима и за престижну награду америчке филмске академије "Оскар".

Номинације, односно филмови који су ушли у ужи круг за награду "Златни глобус", биће објављене 3. фебруара, а свечана церемонија проглашења добитника заказана је за 28. фебруар.