latinica  ћирилица
02/12/2020 |  09:29 ⇒ 13:09 | Аутор: РТРС

Посланици гласали о размотреним тачкама дневног реда (ВИДЕО)

Посланици Народне скупштине Републике Српске гласали су о размотреним тачкама дневног реда.
Народна скупштина Републике Српске (фото: narodnaskupstinars.net) -
Народна скупштина Републике Српске (фото: narodnaskupstinars.net)

Народна скупштина Републике Српске на 13. редовној сједници данас је усвојила други ребаланс Буџета Републике Српске за 2020. годину - по хитном поступку, те Закон о измјенама Закона о извршењу Буџета Републике Српске за 2020. годину - по хитном поступку и Извјештај о привременом одступању консолидованог буџетског дефицита од фискалних правила.

Предсједник Фискалног савјета Републике Српске Миленко Крајишник изјавио је у Народној скупштини да су реализоване све планиране активности у 2019. години, наводећи да је измјенама Закона о фискалној одговорности додатно ојачана улога овог органа у правном систему Српске, нарочито у дијелу који се односи на фискалну одговорност, ефикасно и ефективно кориштење буџетских средстава.

У извјештајном периоду Фискални савјет је, каже Крајишник, одржао седам редовних и осам ванредних сједница, на којима је разматрано 78 тачака дневног реда.

Посланици су размотрили Нацрт закона о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури.

Нацртом закона о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури прописани су услови и начин стицања овог статуса, права и обавезе, вођење евиденције, обезбјеђивање средстава, те друга питања која су значајна за ову категорију.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да лице које има утврђен статус самосталног умјетника или самосталног стручњака у култури, под одређеним условима, остварује право на рефундацију средстава уплаћених на име доприноса из буџета Српске.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је и Приједлог закона о факторингу чијим доношењем се доприноси повећању наплате потраживања, а тиме и повећању ликвидности и солвентности привредних субјеката, као и правне сигурности у пословању уговорних страна, што би утицало на повећање инвестиција.

Овај приједлог закона уређују појам, предмет, врсте и уговор о факторингу, права, обавезе и одговорности учесника факторинга, услови за оснивање, пословање и престанак рада друштва за факторинг, те наџор над обављањем факторинга.

Факторинг је правни посао купопродаје постојећег недоспјелог или будућег краткорочног потраживања, насталог на основу уговора о продаји робе или пружању услуге у коме учествују уступилац, фактор и дужник.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Синоћ је, без расправе,разматран Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак, а посланици су обједињено разматрали и сет закона о таксама - посебним републичким, комуналним и административним таксама.

Дан у Парламенту обиљежила је расправа о Приједлогу другог ребаланса Буџета Републике Српске за 2020. годину у износу од триу милијарде и 636 милиона марака и Извјештају о привременом одступању консолидованог буџетског дефицита од фискалних правила.