latinica  ћирилица
02/12/2020 |  07:42 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

На "Форвард" конференцији више од 30 стручњака

Друга "Форвард" конференција почиње данас у организацији Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Иновационог центра Бањалука.
Конференција Форвард (фото: forwardconf.org) -
Конференција Форвард (фото: forwardconf.org)

Конференција, на којој учествује више од 30 стручњака из Њемачке, Аустрије, Израела, Словеније, Србије, Хрватске и БиХ, биће емитована на првом програму Радио-телевизије Републике Српске данас и сутра од 20.10 часова, као и путем Фејсбук странице "Форвард" конференције, најављено је из ресорног министарства.

Првог дана фокус је на регионалној перспективи дигиталне економије, првенствено због њеног утицаја на развој привреде, чиме постаје изазов, али и прилика за јачање конкурентности привредних субјеката.

Сутра, другог дана конференције, нагласак се ставља на концепт "паметног града" у којем инвестиције у људски капитал, традиционалну и модерну инфраструктуру уз мудро управљање природним ресурсима, те активно учешће грађана, подстичу одрживи економски раст и повећавају квалитет живота.

Ресорни министар Срђан Рајчевић истакао је значај што се у условима глобалне пандемије успио осигурати континуитет "Форвард" конференције.

- Ове године говоримо о дигиталној трансформацији као глобалном концепту, о паметним рјешењима заједнице локалне самоуправе у Републици Српској, имамо изузетне учеснике панела и оно што је веома важно јесте да ћемо се више фокусирати на "Дан послије". Сви као друштво морамо размишљати о дану послије, шта након ове здравствене кризе, а мислим да ту ИКТ индустрија може дати свој пуни потенцијал - рекао је Рајчевић.

Директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић навео је да ће на конференцији бити ријечи о градовима будућности, како су то урадили неки градови у окружењу, те које је кораке Бањалука направила у претходне двије године.

Он је додао да ће то бити прилика да људи виде да се будућност дешава сада и код нас и шта могу да очекују у наредном периоду.

Циљ овог догађаја јесте да се пруже информације и подршка приватном и јавном сектору да наставе са дигиталном трансформацијом и увођењем паметних рјешења, а грађанима на једноставан начин објаснити шта дигитална трансформација представља за њих и какво побољшање животног окружења могу да очекују кроз паметна рјешења.

Конференција се састоји од четири панела - "Дигитална економија", "Дигитална трансформација: изазов или шанса за развој привреде Западног Балкана", "Градови будућности" и "Пројекти за `Град будућности`".