latinica  ћирилица
01/12/2020 |  17:26 | Аутор: Вечерње новости

Грожан: Није било моје вријеме за умирање

Возач Хаса Роман Грожан рекао је да је видио како "смрт долази по њега" након стравичног инцидента који се догодио на трци Формуле 1 за Велику награду Бахреина.

Француз је објаснио да је из болида изашао због своје дјеце.

Инцидент се догодио у недјељу током трке у Бахреину, када је Грожан при великој брзини ударио у заштитну ограду након чега се болид запалио. Најважније од свега је да то да је Грожан остао присебан, успио је да изађе из болида, да би му потом помогли редари и медицинско особље.

Задобио је опекотине руку, а на лијечењу ће остати у болници у Манами, главном граду Бахреина.

- Срећан сам што сам жив, што видим ствари другачије. Али, имам и потребу да се вратим у болид, могуће у Абу Дабију - рекао је Грожан.

Пропустиће трку за Велику награду Сакира у недјељу, а седам дана касније на програму је посљедња трка Формуле 1 у Абу Дабију.

Грожан је истакао како жели да вози у Уједињеним Арапским Емиратима како би "своју причу са Формулом 1 завршио на другачији начин".

Искусни 34-годишњак је свој спас из пламена у коме је провео око 30 секунди описао као ново рођење.

- То што сам изашао из пламена тог дана, то је нешто што ће ми обиљежити живот. Много људи ми је исказало подршку и то ме је дирнуло и у неким тренуцима довело до суза. Не знам да ли ријеч чудо постоји и да ли може да се користи, али рекао бих да није било моје вријеме (за умирање) - поручио је Грожан и додао:

- Имао сам утисак да је било и дуже од 28 секунди. Видио сам да ми се визир претвара у наранџасту боју, видио сам пламен са лијеве стране болида. Размишљао сам о многим стварима, укључујући и о Никију Лауди и мислио сам да не могу тако да завршим, не сада. А онда, због моје дјеце, рекао сам себи да морам да изађем. Ставио сам руке у ватру, јасно сам осјетио да гори шасија. Изашао сам, а онда сам осјетио да ме неко вуче за одијело и знао сам да сам изашао - рекао је француски возач.

Грожану су помогли љекар ФИА Јан Робертс и возач медицинског аутомобила на тркама Алан ван дер Мерве.