latinica  ћирилица
01/12/2020 |  13:50 ⇒ 03/12/2020 | 18:09 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Покретање прве Банке хуманог млијека је велики подухват (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је наду да ће овогодишња хуманитарна акција "С љубављу храбрним срцима" бити успјешна, те посебно истакла значај повећања свијести о потребама пријевремено рођене дјеце у Републици Српској.
Подршка хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима" (фото: instagram.com/zeljka.cvijanovic) -
Подршка хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима" (фото: instagram.com/zeljka.cvijanovic)

Након састанка са представницама Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце "Мрвице", на чију иницијативу ће бити прикупљања средства за покретање прве банке хуманог млијека у Српској, Цвијановићева је истакла да је ово велики подухват и прва оваква Банка у оквиру БиХ.

- Моја захвалност Удружењу "Мрвице" које је ове године иницијатор једне велике, добре идеје, али и захвалност нашим људима у Универзитетском клиничком центру који су прихватили идеју успостављања прве банке хуманог млијека у Републици Српској - рекла је Цвијановић.

Цвијановић је подсјетила да ће то бити и прва Банка хуманог млијека у БиХ, какве данас постоје у савременом свијету, а посљедњих неколико година и у нашем окружењу.

- Руководећи се тим добрим праксама, одлучили смо се за један овако велики подухват. Ове године, с обзиром на сложену епидемиолошку ситуацију неће бити нашег традиционалног окупљања, али ћемо имати програм - навела је Цвијановић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Предсједница Републике је истакла да ће јој партнери у овој традиционалној хуманитарној кацији, која се ове године организује 11. пут, бити дјеца широм Републике Српске.

- Ово је прилика да се и њима захвалим као партнерима предсједника Републике и свих наших удружења која су укључена у ову активност - напоменула је Цвијановићева.

Цвијановић је исказала посебну захвалност Удружењу "Мрвице", које показује активизам и које је успјело да се избори за повећање свијести о томе шта су потребе пријевремено рођене дјеце.

- Увијек смо срећни када можемо заједно да организујемо неку добру активност те врсте. Наравно да смо размишљали да ли да у оваквим околностима нешто уопште организујемо, али желимо да организујемо добре ствари - поручила је Цвијановић.

Према њеним ријечима, већ постоји добра веза између институција Републике Српске и удружења.

- Сваки пут када се та помоћ односи на подршку нашој дјеци онда смо задовољни и срећни и вјерујем да ће овогодишња акција бити успјешна, као што је то био случај свих претходних година - рекла је предсједница Републике.

Хуманитарна акција "С љубављу храбрим срцима" традиционално се одржава под покровитељством предсједнице Републике.

Средства прикупљена у овогодишњој акцији биће искориштена за покретање прве Банке хуманог млијека у Републици Српској.

Прва Банка хуманог млијека у Српској биће основана у оквиру Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске, а основна намјера је да се пријевремено рођеној и тешкој болесној дјеци, којој није доступно мајчино млијеко, осигура донирано хумано млијеко.

У оквиру акције, у периоду од 1. до 31. децембра ове године, биће активан и М:тел хуманитарни број 1411. Позивом на овај број, грађани ће бити у прилици да подрже акцију са једном КМ и на тај начин дају свој допринос цјелокупној акцији.

За уплате донација физичких и правних лица Министарство финансија Републике Српске отворило је рачун посебних намјена "С љубављу храбрим срцима" број 571-010-00002700-15 код Комерцијалне банке.