latinica  ћирилица
01/12/2020 |  12:27 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Регистрован случај ХИВ-а и три смртна исхода

У Републици Српској у протеклих годину дана пријављен је један нови случај заразе ХИВ-ом, као и три смртна случаја обољелих од АИДС-а (сиде), подаци су Института за јавно здравство Републике Српске.
ХИВ - Фото: илустрација
ХИВФото: илустрација

У наведеном периоду није пријављен ниједан случај обољелих од сиде, док је мушкарац нови регистровани ХИВ позитиван, а начин преноса инфекције је хомосексуални, а ријеч је о импортованом случају.

У Републици Српској од пријаве првих случајева до сада регистроване су укупно 133 особе са ХИВ-ом, односно сидом.

- Анализом података пријављених у наведеном периоду, према полној структури, 80 одсто су особе мушког пола, 19 одсто женског, а један регистровани је непознатог полног статуса - аводе у Институту.

Највећи број је регистрован у животној доби од 30 до 39 година, док за 15 особа које су пријављени као носиоци ХИВ-а не постоје подаци о узрасту, па су означени у групи као непознато.

Када је ријеч о путу преношења инфекције, најучесталији пут преноса ХИВ-а је и даље хетеросексуални контакт (47 одсто), затим хомо или би сексуални (38 одсто), пет одсто припада групи ињекционих корисника дроге, по један одсто је заражено препаратима крви и вертикалним путем, а за осам одсто пријављених нема података на који начин су се инфицирали ХИВ-ом.

Тренутно на Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци антиретровирусном терапијом (АРТ) лијечи се 58 особа које живе са ХИВ-ом, односно сидом.

Од сиде је у Републици Српској до сада умрло 27 обољелих особа.

- У протеклом периоду, кроз Пројекат уз подршку "Глобал фонда" реализовани су одређени програми и активности у вези са контролом и превенцијом ХИВ/АИДС-а, а посебно у популацијама које су највише изложене ризику од ХИВ инфекције, што је значајно допринијело контроли ове болести - навели су у Институту.

Свјетски дан борбе против сиде одржава се на данашњи дан сваке године од 1988. године, под покровитељством Свјетске здравствене организације. Осим подизања свијести јавности о инфекцији ХИВ-ом и сиди, посебно се истичу и достигнућа постигнута у превенцији заразе, али и доступности терапије којом се постиже готово нормално очекивано трајање живота као у здравој популацији.

ХИВ је вирус који узрокује сиду, болест која је крајњи и најтежи стадијум заразе овим вирусом.