latinica  ћирилица
30/11/2020 |  23:06 ⇒ 23:11 | Аутор: Агенције

Нове мјере у Хрватској важе и за држављане БиХ са хрватским пасошем

Држављани БиХ који имају и хрватски пасош од сутра више неће моћи ући у Хрватску без негативног пи-си-ар теста који није старији од 48 часова или тестирања на вирус корона по уласку у земљу и самоизолације до приспијећа негативног налаза.
Гранични прелаз - Изачић - Фото: илустрација
Гранични прелаз - ИзачићФото: илустрација

Штаб цивилне заштите Републике Хрватске донио је одлуку о привременој забрани и ограничавању преласка преко граничних прелаза Хрватске која вриједи и за бх. држављане који имају и хрватско држављанство, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

Одлука ће бити на снази до 15. децембра.

Новом одлуком, држављани трећих земаља, укључујући и БиХ, могу ући у Хрватску само ако су здравствени радници, истраживачи у здравству, његоватељи, погранични и радници у области превоза, дипломате, особље међународних организација и лица која примају позив међународних организација и чије је присуство потребно за добро функционисање тих организација, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

Мјерама је обухваћено војно и полицијско особље, хуманитарни радници и особље цивилне заштите при обављању својих дужности, путници у транзиту и лица која путују ради школовања, као и поморци и особе која путују због неодложних личних/породичних и пословних разлога, или имају други привредни интерес.

Свим страним путницима који испуњавају услове уласка у Хрватску, препоручује се претходна најава путем апликације entercroatia.mup.hr.