latinica  ћирилица
30/11/2020 |  19:36 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Поџић тражи више новца за Оружане снаге БиХ (ВИДЕО)

Оружане снаге БиХ обиљежавају 15 година постојања, што је министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић искористио да би од надлежних институција затражио више новца из буџета за "војску".
Оружане снаге БиХ - Фото: РТРС
Оружане снаге БиХФото: РТРС

Поџић је поручио да "војска има законску могућност да изађе на границу и спријечи улазак илегалних миграната, ако то нареди Предсједништво БиХ".

Заједничка војска у БиХ није тековина Дејтонског споразума. Оружане снаге настале су прије 15 година, обједињавањем у рату зараћених војски, а након суптилних притисака водећих земаља НАТО.

Тај дио међународне заједнице, постојање ОС БиХ, данас представља као најуспјешнију реформу. Поред чињенице да су укинуте ВРС и ВФБиХ, не нуде друге аргументе.

- Од стране грађана, ОС БиХ препознате су као један од најкохезивнијик и најпроактивнијих актера босанскохерцеговачког друштва, који доприноси укупном напретку БиХ ка НАТО и ЕУ - изјавио је начелник Заједничког штаба ОС БиХ Сенад Машовић.

О Оружаним снагама као "кохезивном" фактору свједоче бројне поруке њених припадника, Бошњака, који друштвене мреже користе за ширење мржње према Србима и Републици Српској.

Кохезија је ваљда и када министар одбране БиХ користи ратни поздрав тзв. АРБиХ.

Поџић је смогао снаге и извинио се, а данас на годишњицу Оружаних снага не помиње тај инцидент, већ вапи за додатним новцем да би "војска преживјела".

- Зато у наредном периоду очекујем много већу подршку институција БиХ кроз повећање буџета за одбрану - рекао је Поџић.

Буџет Министарства одбране у Савјету министара у 2020. години је близу 300 милиона КМ, а када је од посланика у Народној скупштини прије 15 година тражено да изгласају укидање Војске Републике Српске, речено им је да ће нове, оружане снаге бити знатно јефтиније, сјећа се Душко Вукотић, један од ријетких посланика који није подржао нестанак ВРС.

- Тада су коштале 150 милиона, а данас је 300 милиона. Дупло је повећана буџетска ставка за Оружане снаге БиХ, а питам отворено шта Оружане снаге значе за одбрану Републике Српске? По мени не значе ништа, само опасност - истакао је Вукотић.

Опасност о којој говори Вукотић крије се у испуњавању обавеза из Програма реформи БиХ који обликују сарадњу са НАТО.

Укњижавање неукњижених војних локација у Републици Српској на БиХ једна је од тих обавеза, на томе ће се инситирати, каже Поџић, иако се томе противе власти Српске.

- Укњижавање перспективних војних локација на БиХ је трајни задатак. Укњижавање је у Прегледу одбране и то је трајни задатак који ће трајати док буду трајали Програми - поручио је Поџић.

Поџић и Машовић не крију да у будућности Оружане снаге виде потпуно уређене по НАТО рецептури, што опет упућује и на БиХ у тој Алијанси.

Када су 2005. пристајали на гашење ВРС, српски посланици показали су спремност на болне уступке, али ни слутили нису да ће будућа заједничка војска ићи путем који већина Срба не жели.